Londen, of moeten we zeggen ‘The Smoke’? (Dag 1)

Mijn vorige bezoek aan de Engelse hoofdstad is nu inmiddels exact twee jaar geleden, toen ik deelnam aan de Virgin London Marathon, één van de vijf grootste marathons ter wereld. Diezelfde marathon vindt over enkele dagen opnieuw plaats. Lopers uit de hele wereld zullen weer afzakken naar Londen, hopend om de finish op The Mall te bereiken na hun race. In Londen bevindt zich voor ons echter niet de finish van een race, maar het begin van onze reis doorheen de UK, van Londen naar Edinburgh.  

Mary’s axe, de Cheesegrater, de Pringle of de Walkie-Talkie. Nee het zijn geen spullen waar we onze eerste Britse ponden aan hebben gespendeerd maar simpele nicknames die Londoners aan bekende gebouwen in hun stad hebben gegeven. Vaak met een portie humor erbovenop. Al zien we vaak de gelijkenissen met hun bijnaam. Londen is dan ook een stad vol bekende bezienswaardigheden. Een bezoek aan de Tower of Londen, Buckingham Palace en de Tower Bridge waren dan ook een must voor ons. En laten we vooral Westminster niet vergeten met de Big Ben, de klokkentoren van wie de naam eigenlijk ook niet meer dan een wereldwijd ingeburgerde nickname is die verwijst naar de grootste bel in de toren. Voor een groot stuk bestond onze eerste dag van de reis uit een herhaling van voorgaande bezoeken. Voor mij althans,

Bovenop de O2 Arena
Bovenop de O2 Arena

gezien het Linsay’s eerste bezoek aan Londen was. Maar een avontuurlijke reis konden we niet inzetten zonder een avontuurlijk begin. Daarom trokken we rond de middag naar de O2 Arena in North Greenwich, een multifunctioneel complex waar veel evenementen in doorgaan. De Arena is 52 meter hoog, wat verwijst naar het aantal weken in een jaar. Het heeft een diameter van 365 meter, een voor iedere dag van het jaar en op het dak bevinden zich 12 stalen masten die de maanden van het jaar voorstellen. Wat een saaie bedoening denk je? Dat dachten we ook en dus besloten we maar het ding te beklimmen. Up at the O2 bestaat uit de beklimming van de Arena over het schelpachtige dak. En dat ze het serieus menen wordt duidelijk na het invullen van ‘We zijn niet verantwoordelijk voor jullie veiligheid’ documenten en een korte briefing over wat de klim precies inhoudt en het nodige klimmateriaal. Al gauw trekken we onze klimgordel aan en klimmen nog via een trap naar het punt waar onze beklimming begint. ‘Tijdens de beklimming wordt je gezekerd door deze slinger.’, vertelt onze gidse. Hetgeen voor de meeste

Big Ben
Big Ben

mensen de echte uitdaging is, is het doorschuiven van de slinger over de verschillende schakelpunten.’ Als een echte uitdaging zien ze het niet, maar het is al eens iets anders dan het beklimmen van een berg in de Alpen. Al gauw zetten we onze eerste stappen op het elastische dak en lijkt het alsof we een reuzetrampoline beklimmen. Met een stijgingspercentage van dertig procent, meteen het steilste stuk, wordt al gauw duidelijk wie er hoogtevrees heeft en wie niet. Uiteindelijk na een korte vlotte beklimming bereiken we het platform tussen de twaalf gele masten, die tegelijk het hoogste punt is en kunnen we genieten van de skyline. Al blokkeren de hoge gebouwen van de Docklands toch het zicht op de meest herkenbare punten. We worden door onze gidse gewezen op de meest bekende gebouwen, die ze uiteraard aan de hand van hun nickname opsomt. Wat tijd voor selfie’s wordt gevolgd door de afdaling die leidt tot een shop waar je t-shirts kunt kopen waar op staat: ‘I’ve conquered the summit of London!’

Een volledige dag Londen bezichtigen zorgt voor vermoeidheid in de benen. ’s Avonds planden we een bezoek aan Shakespeare’s Globe, het iconische openluchttheater waar vanavond ‘The Merchant of Venice’ gespeeld wordt. Een rustig avondje wordt het niet want we hebben tickets voor op de yard, wat evenveel betekent als staanplaaten. Niet mis voor een toneelstuk van drie uur. Een marathon hebben we vandaag misschien niet gelopen maar wel zo goed als gewandeld. Al heeft de tube, je weet wel, de bijnaam voor de Londense metro ons vaak geholpen.

Misschien loop je er wel geen marathon, maar een verblijf in Londen is altijd de moeite waard. Reis met de Eurostar naar de Engelse hoofdstad.
Boek je verblijf nu via Booking.com

De 'Tube'
De ‘Tube’
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s