In het land van Robin Hood

Ik span mijn boog op. Voorzichtig mik

OLYMPUS DIGITAL CAMERAhonderd meter van me staat verwijderd, vooraleer ik de houten pijl los en hem in een pijlsneltempo zie vliegen richting mijn doelwit. In de roos! Dat was zowat hoe ik me had voorgesteld hoe mijn boogschietlessen zouden verlopen. Helaas… Met heel wat pijlen die het doelwit dat op amper tien meter staat nog niet eens raken blijk ik een pak minder talent te hebben dan ik had gedacht…

We zijn aanbeland in Nottinghamshire, het land waar eind de twaalfde eeuw een mysterieuze outlaw zich in de bossen van Sherwood Forest terugtrok om aan een veroordeling te ontsnappen. Samen met zijn Merrie Men spendeert hij zijn jaren in de bossen waar hij met pijl en boog  de rijken berooft en zijn buit deelt onder de armen. Het is het verhaal van Robin Hood, een volkslegende  die opgejaagd werd door de sheriff van Nottingham ondanks zijn straf te zijn kwijtgescholden door King Richard. Of Robin Hood echt heeft bestaan is tot op vandaag onzeker. Er zijn meerdere verwijzingen in documenten naar een ‘groene man’ die zich had teruggetrokken in Sherwood Forest. Welke identiteit de mysterieuze persoon echt had blijft gissen. Uit die tijd werden vaak geschriften gevonden met namen als Robert Hod of ene RobnHod.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
                                 Big Oak Tree

Zijn boogschietkunsten zijn al haast even legendarisch als zijn naam en stiekem willen we wel eens testen of ook wij met een boog en pijl overweg zouden kunnen. En welke plaats om te leren boogschieten is dan beter dan Nottingham zelf? Op tien minuten van het beroemde Sherwood Forest komen we op de Nottingham Gun Club, waar we een snelcursus boogschieten te verwerken krijgen. “Ik laat jullie met twee verschillende bogen schieten en op twee verschillende doelwitten. We beginnen met een modernere boog en jullie krijgen deze schijven als doelwit.”, vertelt onze coach, terwijl hij ons twee rieten schietschijven aanwijst. “Straks mogen jullie proberen met een traditionele boog te schieten.“ We plaatsen één vinger boven de pijl en twee eronder vooraleer weOLYMPUS DIGITAL CAMERA onze pijl aanspannen. Onze houding is zodanig dat we in feite naar links schieten. Ondanks dat het weer wisselvallig is en er wel wat wind is hoeven we ons geen zorgen te maken volgens onze instructeur. “Span je boog zo hard mogelijk op en dan lukt het.” Mijn eerste poging gaat over de schijf ondanks dat die op slechts tien meter afstand staat. Heel dichtbij als je vergelijkt met de Olympische Spelen of Robin Hood. Na elk onze eerste vijf pijlen te hebben afgeschoten blijkt Linsay meer beginnersgeluk te hebben dan ikzelf. De stand: 80-200. Na nogmaals vijf pijlen te hebben afgeschoten waarvan één keer zelfs de roos(!), haalt Linsay nog steeds de bovenhand. Slechts een maal kan ik haar qua punten evenaren. Dat betert niet wanneer we met de traditionele bogen beginnen en op konijnen, fazanten, hazen en een parelhoen beginnen te richten. (Dierenliefhebbers: wees gerust het waren slechts foto’s van de dieren) Ondanks ik al gauw de veel kleinere doelwitten wist te raken, haalt Linsay het uiteindelijk nog. Als het op boogschieten aankomt, moet ik dan ook mijn meerdere erkennen. (Als je het me persoonlijk vraagt zal ik steeds beweren dat ik haar liet winnen).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWe zitten op een boogscheut (heb je hem?) van Sherwood Forest. Het zou dan ook jammer zijn niet de restanten van het middeleeuwse bos waarin onze held verbleef te bezoeken. Beter nog! De bezienswaardigheid is de ‘Major Oak Tree’, een 1160 jaar oude eikenboom die volgens de legende het verzamelpunt was van Robin Hood en zijn kompanen vooraleer ze op pad trokken. Gezien het feit dat de boom 800 jaar geleden waarschijnlijk minder imposant was dan vandaag, is het twijfelachtig dat het effectief om dezelfde boom gaat. Er wordt dan ook gedacht dat de boom vooral als verzamelpunt diende voor latere outlaws die in die tijd allemaal ‘Robin Hood’ als nickname kregen.

Geloven wij in de legende van Robin Hood? Jawel. Al was het omdat er in de buurt ooit een graf is gevonden waarop nog vaag stond te lezen: Robin Hood. De locatie van het graf komt dan nog eens overeen met de legende volgens wie Robin Hood met zijn laatste krachten een pijl afschoot en eindigde met de woorden: ‘ Begraaf me waar mijn pijl neerkomt.’

Wij zullen het wel houden bij het schieten van een pijl voor onze volgende reisbestemming. Fingers crossed dat het écht een schot in de roos wordt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s