Het Fototoestel: Calton Hill

Toen we een maand geleden in Edinburgh vertoefden, vroegen we ons af wat de beste locatie was om een panoramafoto van de stad te maken. “Calton Hill!”, werden we aangeraden door twee vrienden. En gelijk hadden ze.

Calton Hill
Calton Hill

Als we een walking tour volgden met een spraakvaardige Schot, kwam Calton Hill opnieuw aan bod. Ditmaal als de heuvel waar de drie grootste blunders van Schotland zich bevinden.

Hij wees naar een half afgewerkt bouwwerk dat geleek op een Grieks monument. Maar dan de helft ervan… Het National Monument werd opgericht om de Schotse soldaten die vochten in de Napoleontische oorlog te herdenken. “Het moest groots zijn. Om zij die sneuvelden te eren.”, vertelde hij met een trotse bulderende stem. “Toen ze echter halfweg de constructie zaten merkten ze dat ze zonder geld zaten. Dus niet alleen het bouwwerk zelf heeft een Griekse achtergrond.”, grapte hij. “Nu is het monument gekend als ‘de Schande van Schotland.’”

Met grote stappen en zijn lange zwarte mantel achter hem wapperend leidde onze gids ons wat verderop de heuvel. “Nelson Monument.”, vertelde hij en wees naar de toren achter hem. De toren werd gebouwd om de schepen die in de Forth, de zee vlakbij, te waarschuwen of doorheen de wateren te leiden. Soldaten hielden hier dan ook constant de wacht. “Wat ze echter vergaten..”, ging hij verder. “…is dat de soldaten hier alleen zaten. Geen plezier of bezighouding maar enkel wachten. Dat terwijl ze vanop de toren hun  collega’s op de in de pubs op Grassmarket plezier zagen maken. Je kunt het al raden…” Al gauw verlieten de soldaten hun post om er één te gaan drinken en was de toren volledig nutteloos.

“Er was ooit een tijd waarin Schotse geleerden het een goed idee vonden om een observatorium te bouwen op Calton Hill. Je weet wel, om naar de sterren te kijken en de ruimte te bestuderen.”, vertelde onze gids met een klare stem. Hij keek naar de bewolkte lucht en slaakte een diepe zucht. “Spijtig genoeg zitten we hier in Schotland en hebben we hier bijna nooit een heldere hemel…”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s