Vijftig tinten groen (Deel IV)

‘Zouden we het hem durven vragen?’

‘Ik weet het niet… maar ik heb wel grote honger. Misschien gewoon een berichtje sturen en zien wat er van komt.’

In tegenstelling tot wat we hadden gehoopt, is er op het einde van onze trektocht helemaal niets te bespeuren. Geen mens, geen winkel, geen woning. Niets. Enkel een weg door de dichte bossen van Finland waar sporadisch een vrachtwagen met grote boomstammen passeert.  We zitten nu al drie dagen met een tekort aan eten. En er zouden er nu nog zeker drie volgen. Morgen hebben we een afspraak met een kanoverhuurder die voor ons hier een kano komt droppen. Gezien dit ons enige contact is met de buitenwereld hebben we na wat overwegen hem maar een bericht gestuurd of hij soms niet wat extra bevoorrading kan meebrengen. Helaas zonder reactie en als we hem de volgende ochtend zien toe komen blijkt hij het bericht ook niet ontvangen te hebben. Zonder eten dan maar. Al hij onze vislijn ziet dat we nog steeds meesleuren vraagt hij of we al succes hebben gehad. Als we ons verhaal doen vertelt hij dat hij een vriend kent wat verderop die wel wat hulpstukjes heeft om te kunnen vissen. Twintig minuten later staat hij al terug bij ons met wat fake bait.

dscf1060
Kano-selfie

De temperaturen zijn al iets lager dan de voorbij dagen en ook het aantal muggen die rondom ons hoofd vliegen zijn beperkt tot een minimum. Na ons kanoavontuur vorig jaar op de Schotse lochs keken we nu al een tijdje uit naar onze tocht op de Jongunjoki, een wildernisrivier waarbij we een aantal stroomversnellingen moeten overbruggen. Voor een afstand van zo’n vijftig kilometer hebben we drie dagen uitgerekend. Meer dan makkelijk haalbaar gezien de stroomversnellingen. Ondanks ons gebrek aan eten kiezen we er voor om ons avontuur toch drie dagen te laten duren. Dezelfde route die we enkele dagen nog terug wandelden keren we nu via de wildernisrivier terug, richting Nurmijärvi en … eten!

Drie dagen later in Nurmijärvi

Wanneer je maar moeilijk gelooft dat een stadje in de middle of nowhere bestaande uit drie straten en evenveel eetgelegenheden ook effectief kan draaien kan je wel eens gelijk hebben. Zo is ons ‘restaurant’ aangewezen door de kanoverhuurder niets meer dan een gewone koffieshop voor truckers. ‘No restaurant service or meals here’, zegt de uitbaatster in gebrekkig Engels, wijzend op de gebakjes achter de toog. Geen probleem. Met een koffietje zijn we zelfs al erg gelukkig na negen dagen wildernis. Het tweede restaurant blijkt gewoon een lokale kanoservice zijn die amper zaken doet omwille van het gebrek aan toeristen in de streek. Onze derde hoop op een degelijke maaltijd lag twee en een halve kilometer verderop langs een weg die ons terug de wildernis in stuurt. Onze wandeling gaat gelukkig niet onopgemerkt voorbij (wat doen twee niet-Finnen met een rugzak op

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sauna op de meest idyllische locatie

deze eenzame weg?) en al gauw worden we telefonisch al snel de talk of the town waardoor de derde deur opengaat net nadat we aankloppen. ‘Ik had jullie verwacht.’, krijgen we te horen. Een geluk dat het roddelcircuit in een klein stadje vliegensvlug verloopt want ook dit derde restaurant is nooit open. Enkel op aanvraag. Reden? Geen toerist die hier raakt of tenminste de moeite doet om er te geraken. Nochtans is het restaurant gelegen op een idyllische plaats aan een groot meer. Een adembenemende setting. We zijn dan ook opgelucht dat de eigenares ons vertelt dat we de sauna wel kunnen gebruiken als we ze zelf opwarmen. Alleen heeft ze niets in huis om ons een maaltijd voor te schotelen. Dat de Finnen erg vriendelijke mensen zijn, wordt nog maar eens duidelijk als we na onze deugddoende sauna, alsnog een heerlijke maaltijd krijgen voorgeschoteld. Met de restjes zo zegt ze zelf. Heerlijke aardappelen, een stevig stukje verse zalm gekruid met dille en stukjes brood met kruidenkaas. Moeten we je nog vertellen dat het gesmaakt heeft? Ons Finse avontuur kon geen beter einde krijgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s