Hoe spaar je geld voor je volgende reis?

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg, is hoe ik aan het geld geraak voor al mijn reizen. Toegegeven, we zijn reizen al snel twee tot drie maanden per jaar naar verschillende bestemmingen op ons verlanglijstje zonder dat we bepaalde activiteiten links laten liggen omwille van de hoge kost. Ons geheim: we maken van reizen een prioriteit. We leiden een bescheiden leven zonder al te veel luxe. Iedereen heeft die mogelijkheid, alleen niet iedereen heeft het er voor over.

Afhankelijk van je eigen motivatie om te kunnen reizen kun je op de volgende methodes sparen.

“Ik wil wel reizen, maar alleen als er geld over is”

Kleine aanpassingen die je dagelijks leven weinig zullen beïnvloeden

Verkoop oude spullen

De gouden regel is: alles wat je de laatste zes maanden niet meer hebt gebruikt, ben je van plan om dit de komende zes wel te doen? Wellicht is het antwoord ‘nee’ (als je twijfelt, dan wordt het hoogst waarschijnlijk ook een ‘nee’). Dus waarom zou je die spullen niet verkopen en het geld niet gebruiken voor de aankoop van nieuw outdoormateriaal die je op je volgende reis kunt gebruiken. Zelf tel ik nooit af naar de solden om kleren te kopen die je nooit zal dragen, maar wel naar het moment dat ik genoeg heb gespaard voor die volgende slaapzak, tent of packraft.

Drink kraantjeswater

Vroeger dronk ik makkelijk een fles frisdrank per dag. Ironisch genoeg, sinds ik alleen woon en zelf mijn boodschappen doe, heb ik een duidelijker zicht op hoeveel dat allemaal kost. Twee euro voor een fles van anderhalve liter is al niet meer zo ongewoon. Reken dat om op een maandbasis en je zit al snel aan zestig! euro op een maand. In de plaats daarvan heb ik de gewoonte aangenomen op kraantjeswater te drinken. Hou je net als ik niet zo van de smaak, dan kan je daar altijd een siroop aan toevoegen, wat nog steeds veel goedkoper uitkomt.

“Minstens een keer per jaar wil ik reizen naar een van mijn droombestemmingen”

Aanpassingen in je dagelijks leven zodat je makkelijk geld spaart voor je volgende reis

Hou je kosten laag

Een van de voornaamste manieren om aan reisbudget te geraken is door je vaste kosten laag te houden. Neem even een blad papier en een pen bij de hand en schrijf alle kosten die je hebt per maand op. Je hypotheek, kosten voor je wagen (verzekering, benzine,…), je gsm-rekening, water en elektriciteit, eten en drinken, … En dan denken we nog niet aan het geld dat je uitgeeft aan een avondje cinema of op café.

Toen ik mijn appartement kocht, vond ik het erg belangrijk om mijn maandelijkse afbetaling zo laag mogelijk te houden zodat ik nog heel wat kon sparen. Geen groot huis of appartement dus, maar een gezellige tweepersoonswoning. Mijn maandelijkse vaste kosten zijn iedere maand zeker niet hoger dan 750 euro.

Zeg abonnementen op

Internet, televisie, Netflix, tijdschriften, gsm, … het aantal abonnementen waarvan je maandelijks de rekening krijgt, loopt al snel op. Net als het totaalbedrag trouwens. Ben je van plan om op wereldreis te gaan? Waarom al niet afbouwen naar je toekomstige levensstijl en je televisie- en tijdschriftenabonnement opzeggen? Ook je gsm abonnement hoeft niet duur te zijn. Zelf betaal ik amper tien euro voor onbeperkt bellen/sms en een ruime hoeveelheid data.

Vermijd restaurantbezoekjes

Voor sommige mensen is uit eten gaan een wekelijkse activiteit. Bij ons: zelden. Als we dan al eens op restaurant gaan, dan geven we niet vaak meer dan twintig euro per persoon uit (drank incl.). Toch is dat nog een grote kost in ons alledaagse leven.

 

Reizen is mijn ultieme droom! Who cares about the rest?

Drastische manieren om je reisbudget fors op te krikken

Verhuur met Airbnb

Heb je een kamer vrij in je huis of appartement waar je niets mee doet? Heb je er al eens over gedacht om deze te verhuren met Airbnb? Zelf heb ik een tijdje mijn appartement verhuurd via dit platform tijdens de momenten dat ik in het buitenland zat. Het was niet alleen een toffe ervaring waarbij je mensen van over de hele wereld over de vloer krijgt (en hun reiservaringen), maar je verdient er ook een leuk bedrag mee samen.

Verkoop je wagen

Dat mijn kosten zo laag liggen, heeft ongetwijfeld te maken met de verkoop van mijn wagen. Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel een wagen kost per maand? Zelf gebruikte ik mijn wagen op dat moment enkel voor woon-werk, een dagelijkse afstand van zo’n twintig kilometer. Ik besloot mijn wagen te verkopen en alles met de fiets te doen. Ik bespaarde heel wat én ik kreeg er een goede conditie bij.

Verdien wat bij

Als travel blogger is het natuurlijk erg leuk om nog wat passief inkomen bij te verdienen met de reisblog. Toen ik nog mijn vroegere (en saaie job) deed, verdiende ik online wat bij met het schrijven van reisteksten. Op die manier maakte ik van mijn hobby en passie een leuke bijverdienste. Ondertussen is die hobby zelfs mijn hoofdinkomen geworden.

Het belangrijkste aan het sparen voor je volgende reis is dat je alle kosten en inkomsten goed gaat bijhouden. Ongetwijfeld zal je twee keer gaan nadenken over die ene uitgave en zie je reisbudget stijgen, wat de motivatie enkel maar doet toenemen.

Lees zeker ook: Hoe bespaar je geld op het reizen? 

 

2 Comments on “Hoe spaar je geld voor je volgende reis?

  1. Pingback: Hoe bespaar je tijdens het reizen? | An Adventurers Journal

  2. Pingback: Hoe verdien je geld tijdens het reizen? | An Adventurers Journal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: