My plans in Guatemala

Belize Jungle

Voor wie het nog niet wist: binnen een 2-tal weken trek ik voor onbepaalde duur naar Centraal- en Zuid-Amerika. Eerder vertelde ik al dat ik samen met een reisbuddy en een coole bus doorheen de continenten trek, op zoek naar avontuur. Veel avontuur! Maar vooraleer er wordt afgesproken in het noorden van Guatemala en we zuidwaarts trekken, wil ik eerst nog Guatemala rondtrekken op individuele basis.

Vorig jaar was ik nog in de buurt van de grens tijdens onze rondreis in Belize waar we onder andere grotten gingen verkennen met Marcos en op survival gingen in de jungle met wel.. dezelfde Marcos. Avonturen die deden dromen van meer. En anderhalf jaar later lijkt dat er nu aan te komen.

For those who didn’t know yet: within 2 weeks I will travel to Central and South America for an indefinite period. Earlier I mentioned that I am traveling through the continents with a travel buddy and a cool bus, looking for adventure. Lots of adventure! But before we meet in the north of Guatemala and head south, I want to travel around Guatemala on an individual basis.

Last year I was near the border during our tour in Belize where we went to explore caves with Marcos and went on survival in the jungle with the same Marcos. Adventures that made you dream of more. And a year and a half later that seems to be coming.

60599728_10161712404555055_8478455829614297088_n

My home for the next few months

First stop: Guatemala

Op 28 oktober land ik in Guatemala City, zo’n 43 uur nadat ik in Parijs op het vliegtuig ben gestapt. Wie goed is in aardrijkskunde (of met google maps) weet dat Guatemala city in het zuiden van het land ligt. Gezien onze ontmoetingsplaats in het noorden is, besluit ik nog even Guatemala te verkennen ondertussen. Maar wat is er allemaal te doen?

Guatemala heeft een indrukwekkende cultuur, een koloniaal verleden en een rijke geschiedenis. Erg leuk allemaal, maar wie me kent weet dat ik daar niet naar op zoek ben. Gelukkig liggen er binnen de grenzen ook heel wat vulkanen en verborgen ruïnes in het de tropische jungle.

On October 28, I arrive in Guatemala City, some 43 hours after I boarded the plane in Paris. Those who are good at geography (or with google maps) know that Guatemala city is in the south of the country. Given that our meeting place is in the north, I decide to explore Guatemala in the meantime. But what can you do?

Guatemala has an impressive culture, a colonial past and a rich history. All very nice, but anyone who knows me knows that I am not looking for that. Fortunately, within the borders there are also many volcanoes and hidden ruins in the tropical jungle.

Challenge one: climbing active volcanoes

Het is niet de eerste keer dat ik een vulkaan ga beklimmen. Nee zo’n zeven jaar geleden beklom ik al de Kilimanjaro, Afrika’s hoogste bergtop die tegelijk een – weliswaar slapende – vulkaan is. Maar wat is dan zo speciaal aan de vulkanen van Guatemala? Wel de vulkanen van Guatamala maken deel uit van de Ring of Fire en een aantal hiervan zijn nog steeds erg actief. Hoewel er een aantal erg toeristisch zijn, hoop ik vanuit Antigua de ervaring iets uitdagender te maken met de Trident Challenge, waarbij ik zowel de Pacaya, Acatenango en Fuego vulkanen ga beklimmen met een kampeertripje onderweg. Geen familieuitstapje dus, maar een heuse mini-expeditie.

It is not the first time that I am going to climb a volcano. No, about seven years ago I already climbed Kilimanjaro, Africa’s highest mountain peak, which at the same time is a – albeit sleeping – volcano. But what is so special about the volcanoes of Guatemala? The volcanoes of Guatamala are part of the Ring of Fire and some of them are still very active. Although there are some that are very touristy, I hope to make the experience a little more challenging from Antigua with the Trident Challenge, where I will climb the Pacaya, Acatenango and Fuego volcanoes with a camping trip en route. Not a family trip, but a real mini-expedition.

Challenge two: explore Mayan ruins in deep vast jungles

Iedereen kent wel Tikal, de grootste Maya ruïne in Guatemala. En hoewel deze uiteraard ook op het lijstje staat, heb ik mijn zinnen gezet op El Mirador, een veel meer afgelegen ruinencomplex. Om hier te geraken moet je maar liefst 4 dagen door de jungle trekken. De uitdaging wordt om een gids te vinden die deze aanbiedt tijdens het regenseizoen, of om hem op zelfstandige basis af te leggen. Ik heb er alvast zin in!

Everyone knows Tikal, the largest Mayan ruin in Guatemala. And although this is of course also on the list, I have set my sights on El Mirador, a much more remote ruin complex. To get here you have to travel no less than 4 days through the jungle. The challenge is to find a guide who offers it during the rainy season, or to take it independently. I’m looking forward to it!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: