Hoe plan je de Great Glen Canoe Trail?

Op eigen kracht peddelen over de Schotse lochs? Wildkamperen met je tent onderweg en je

Fort William - Inverness

Fort William – Inverness

eigen potje koken? Het klinkt als het ultieme avontuur in Schotland. En in zekere zin, is het dat ook!

De Great Glen Canoe Trail verbindt Fort William met Inverness in het noorden met behulp van het Caledonian kanaal die meren als Loch Oich, Loch Lochy en Loch Ness in één rechte lijn verbindt. Een vaarroute goed voor zo’n 95 kilometer peddelen! Maar hoe plan je een kano of kajaktocht van die afstand?

Heb ik een gids nodig?

Hangt af van je zin naar avontuur.. De Great Glen Way is geen makkelijke route voor kajaks en/of

Peddelen met een volgeladen kano

Peddelen met een volgeladen kano

kano’s maar is nooit van het niveau dat je whitewater experience nodig hebt. De moeilijkheidgraad wordt vooral bepaald door het open water van de lochs en het weer die daar een grote invloed op speelt. Als je verstandig genoeg bent om bij slecht weer naar de kant te peddelen en betere weersomstandigheden af te wachten, dan heb je in principe geen gids nodig en kan je het avontuur wel aan. Zelfs al heb je geen peddelvaardigheden. Die leer je onderweg wel. Met deze e-guide plan je je avontuur volledig zelf.

Het beste tijdstip voor deze kanotocht is gedurende de zomermaanden wanneer de weersomstandigheden het best zijn. Bij slecht weer is het niet ongewoon dat je golven tot 2 à 3 meter hoog rondom je ziet op de lochs. Remember, bij deze omstandigheden peddel je gewoon naar de oever en wacht je beter weer af.

Als je in gedachten had om de route in omgekeerde richting te peddelen, denk dan nog maar eens een tweede keer na. De wind komt het vaakst uit zuid-westelijke richting, precies goed zodat je de wind in de rug mee hebt als je naar Inverness toe peddelt. En geloof me maar, wind speelt een hele grote rol!

Ok, ik ben overtuigd! Waar begin ik met plannen?

Trailblazer rest

Trailblazer rest

Een kano of kajak, peddels, zwemvesten, waterdichte vaten.. Je hebt heel wat uitrusting nodig om te beginnen aan je tocht. Het beste is om dit te huren in Banavie of Corpach, twee dorpjes nabij Fort William. Die kunnen je zelfs een transfer geven naar Neptune’s Staircase, waar de meeste peddelaars hun tocht naar het noorden beginnen. Vooraleer je echter het water opgaat zijn er enkele zaken die je niet mag vergeten: Vraag je canoe license (gratis) aan bij http://www.greatglencanoetrail.info en als je faciliteiten als een toilet of douche onderweg wil dan kan je hiervoor een sleutel aanschaffen (10 pond).

Wat de duur van je tocht betreft, dat hangt volledig van jezelf af. Snelle peddelaars kunnen het in drie dagen, minder ervaren avonturiers doen er vijf dagen over. Zelf raad ik vijf dagen aan om je volledige route te voltooien. Al is het makkelijk haalbaar om in vier dagen Inverness te bereiken, je weet nooit hoelang je van langs de oever kijkt naar de hoog opspattende golven die je kano zouden doen kapseizen.

Ik heb mijn materiaal maar waaraan kan ik me verwachten tijdens mijn avontuur?

Een unieke ervaring. Maar daarnaast loodzware armen van de inspanningen die je dagelijks zult leveren. Vanuit Banavie peddel je eerst tien kilometer op het Caledonian kanaal, wat rustig water betekent. Goed om even aan je kano te wennen en de armspieren op te warmen. Onderweg naar Inverness zul je een aantal keer sluizen passeren. Deze kun je niet voorbij peddelen en dus is een portage nodig. Dat betekent in volgorde van de acties: aanmeren bij een pontoon, je rugzak

Portage om sluizen te vermijden

Portage om sluizen te vermijden

en uitrusting uitladen, kano uit het water halen en op een trolley vastmaken, de portage afstand afleggen voorbij de sluizen naar het volgende pontoon (hoogst waarschijnlijk leg je de afstand meerdere keren af vooraleer je al je uitrusting mee hebt), kano in het water laten, uitrusting terug inladen en verdergaan met je tocht. Een hele karwei dus, en geen makkelijke opdracht voor de merendeel van de peddelaars.

Je kano inladen doe je best telkens op dezelfde manier. Zorg voor een goed systeem waardoor de kano evenwichtig is verdeeld. Je hebt er misschien nog niet bij stilgestaan, maar hoogst waarschijnlijk sleur je een grote rugzak mee met je persoonlijke benodigdheden, een reservepeddel, je trolley voor de portages en waterdichte vaten waarin je kostbaars en proviand zich bevindt. Zorg dat alles altijd is vastgemaakt aan je vaartuig. Zo voorkom je dat er vanalles wegdrijft wanneer je kapseist.

Bekijk iedere dag aandachtig de kaart vooraleer je vertrekt en houd hiermee rekening met de weersvoorspellingen. Op de lochs kies je immers een oever uit en is het niet aan te raden om halfweg het meer over te steken naar de andere oever. Kies daardoor een kant uit aan de hand van de windrichting, zodat deze niet of zo weinig mogelijk in je nadeel speelt.

De Schotse lochs

Peddelen op 'open water'

Peddelen op ‘open water’

Ongetwijfeld koos je voor de Great Glen Canoe trail omdat je over de Schotse lochs wou peddelen. Onderschat deze echter niet want stuk voor stuk gelden deze meren als ‘open water‘ door hun omvang. Met andere woorden, het peddelen is een stuk lastiger omdat je met wilde stroming en golven te maken krijgt. Vergelijk het met de zee. Vaar daarom altijd dichtbij een oever en nooit door het midden van een loch. Kapseizen door de grote golven op Loch Ness is niet alleen door de minieme watertemperatuur een afrader.

Waar slaap ik?

Voor dit avontuur heb je absoluut je tent nodig. Met deze mag je overal wildkamperen langs de oevers van de lochs, al is het aan te raden dat je van de voorziene trailblazer rests gebruikmaakt. Dit zijn locaties langs de trail waar het voor gebruikers van het Caledonian kanaal is toegestaan om te wildkamperen. Hier heb je ook telkens faciliteiten en een fire pit om je ‘s avonds op te warmen aan een kampvuur. Maar vergeet niet.. leave no trace.

Bekijk mijn gear list

Great Glen Canoe Trail

Great Glen Canoe Trail

Gedetailleerde kaart van Dag 1. De rode bolletjes zijn plaatsen waar een portage vereist is.

Gedetailleerde kaart van Dag 1. De rode bolletjes zijn plaatsen waar een portage vereist is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: