Wat je moet weten vooraleer je naar Spitsbergen reist

Spitsbergen is het grootste eiland van de archipel Svalbard dat zo’n 800 kilometer boven de Noordkaap is gelegen. Met meer ijsberen dan inwoners is het niet alleen het koudste maar ook dunstbevolkte gebied in Europa. Voor het grootste stuk is het bedekt met gletsjers en bezaaid met bergen en dat maakt het net een van de grootste ongerepte wildernissen in Europa.

Wanneer bezoeken

Als je van plan bent veel te bezichtigen, dan is de periode tussen mei en augustus je beste keuze gezien je zal kunnen genieten van de middernachtzon.

Als je daarentegen dapper genoeg bent om ijskoude temperaturen (tot -20 graden Celsius) te trotseren en het je droom is om het noorderlicht te zien, dan is oktober tot maart een betere optie. Hou er rekening mee dat je dan in volledige duisternis zal je vakantie doorbrengen.

Longyearbyen, hoofdstad van het Arctische Noorden

Wie reist naar Spitsbergen komt hoe dan ook terecht in Longyearbyen, de enige echte nederzetting op de eilandengroep. De stad telt zo’n 2000 inwoners, wat vrijwel de gehele populatie op Spitsbergen is.

512px-Longyearbyen_IMG_9855_Adventdalen_Lia

Er zijn op zich twee manieren om in Longyearbyen te geraken: met het vliegtuig of per boot.

Met het vliegtuig

Zowel SAS als Norwegian Airlines bieden vluchten aan naar dit noordpoolgebied. Over het algemeen vertrekken deze vluchten vanuit Oslo of Tromso. De luchthaven is gelegen op zo’n vijf kilometer van het centrum, recht tegenover de Longyearbyen camping. De weg van de luchthaven naar het centrum is de enige echte verbindingsweg op Spitsbergen.

Met de boot

De andere manier om Spitsbergen te bereiken is per boot. Door zijn afgelegen setting is het geen toeval dat Svalbard een populaire cruisebestemming is. Heel wat reizigers verkennen de archipel dan ook met een van de reizen van de Hurtigruten.

Zonder gids of geweer is het niet toegelaten om Longyearbyen te verlaten door het gevaar op ijsberen. De enige manier om wat van Spitsbergen te zien is dan ook met een van de vele (dure) tours of zelf een wapenvergunning aanvragen. Hoe je zelf een expeditie plant, lees je in onze reisgids.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Activiteiten op Spitsbergen

Welke activiteiten het best zijn om Spitsbergen te ontdekken hangt af van de periode van het jaar.

In de zomer (juli-augustus-september)

Kajakken

Kajakken door de verschillende fjorden in de nabijheid van Longyearbyen is wellicht de meest avontuurlijke manier om Spitsbergen te verkennen. En met het vele wildlife is het een avontuur dat ongetwijfeld zal bijblijven. Zo kregen we tijdens onze kajaktocht door het Isfjord vaak het bezoek van beluga’s (video). Een achtdaagse kajakexpeditie boeken richting Billefjorden waar Pyramiden is gelegen behoort tot de mogelijkheden. Wil je echter zelf je expeditie op poten zetten, download dan zeker onze praktische gids.

GOPR1212

 

Hiken

Een van de beste manieren om Spitsbergen te ontdekken is door te wandelen doorheen de ongerepte natuur. Voor de populairste wandelingen hoef je al niet ver te lopen. Vanuit Longyearbyen kun je makkelijk dagtochten maken naar Trollsteinen, Sarkofagen en Nordenskiolfjellet . De tofste wandeling is wellicht die naar Hiorthfjellet omdat je hiervoor het Adventfjord dient over te steken met de kajak. Let wel dat je voor al deze wandelingen evenzeer een gids of wapen nodig hebt gezien je de stad verlaat.

Fjordcruise

Om je bereik in Spitsbergen wat te vergroten, ga je best met de boot erop uit. Vanuit Longyearbyen vertrekken verschillende boottours naar onder meer Pyramiden en Barentsburg, de twee Russische nederzettingen.

Expeditiecruise

Heb je meer tijd te spenderen in Spitsbergen, dan kun je een expeditiecruise boeken. De Hurtigruten biedt verschillende reizen aan rondom de archipel. Belangrijke stopplaatsen zijn onder meer Ny Alesund (meest noordelijke nederzetting) en het Magdalenafjord. Ze bieden tegelijk de grootste kansen op het spotten van ijsberen. Onderweg stop je onder meer bij Prins Karls Forland Island, waar een kolonie walrussen te zien is.

In de winter (Februari – Mei)

Noorderlichtsafari

Vanaf november is Spitsbergen in een winterslaap, maar vanaf februari krijgt het landschap al terug een blauwe kleur. Februari en maart zijn dan ook de beste momenten voor een noorderlichtsafari. Dit kan onder begeleiding met de huskyslede of sneeuwmobiel.

Hondensledetochten

De hondenslede is een van de manieren van transport boven de Noordpoolcirkel. Verschillende tours bieden hondensledetochten aan naar een van de nabijgelegen mijnen of ijsgrotten.

Sneeuwmobieltochten

Je verplaatsen met de sneeuwmobiel zorgt ervoor dat je een groot gebied kunt verkennen. Een tocht maken naar Pyramiden of Barentsburg? Het kan!

Ski expeditie

Mag het nog wat avontuurlijker? Waarom dan geen ski-expeditie over de besneeuwde toendra van Spitsbergen? Trek van de westkust naar de oostkust of waag een poging naar de hoogste berg van Spitsbergen, de Newtontoppen.

De kosten van Spitsbergen

Spitsbergen is geen goedkope bestemming. Zeker gezien een tour boeken zowat de enige mogelijkheid is om wat van het eiland te zien door het loerende gevaar van ijsberen. Wat activiteiten betreft mag je al snel rekenen op 500 NOK tot 3000 NOK, afhankelijk van de activiteit. Een hotelovernachting kost je al snel minimum 1200 NOK per nacht.

Wie avontuurlijk is aangelegd en ervaring heeft, kan een zelfstandige expeditie opzetten. Download zeker onze praktische reisgids om je hierbij te helpen.

Spitsbergen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: