Abseilen en de Forward run: het overwinnen van een rotswand

Dat het om een kerstcadeau ging was niet meer te raden als we vorig weekend naar Limburg trokken en er tijdens een bloedhete namiddag er deelnamen aan een survivalweekend. Een cursusje abseilen gevolgd door een overnachting in een grot. De verwachtingen waren groot.

Indoorklimmen, beklimming van de Mont Blanc, Kilimanjaro of zelfs Gran Paradiso… ik heb ondertussen al wat klimervaring, maar abseilen vanaf een hoge rotswand? Nee, tot nu toe had het enkel gebleven bij het vol verlangen kijken naar Alaska Ultimate Survival, waar Endurance team of de Mountaineers van een hoge rotswand abseilden nadat ze op een dood punt  uitkwamen. Het was een vaardigheid die me echt handig leek en ik dus absoluut nog wou aanleren. En om eerlijk te zijn: veel houdt het niet in. Moeilijk is rappellen allesbehalve zolang een  angst voor hoogtes (of dieptes) je maar niet overmand. Een kleine aarzeling bij de eerste stappen naar beneden zat er bij iedereen in. Tot je je materiaal en vooral het touw leert vertrouwen. Daarna is het slechts een kwestie van seconden vooraleer je veilig weer met je voeten de grond raakt.

Abseilen

Abseilen

Rappellen of abseilen zal iedereen zich wel een beeld bij kunnen vormen. Het achterwaarts afwandelen van een steile wand. Maar er is een tweede manier om af te dalen: de forward run. Je leest het goed. Voorwaarts een steile wand afwandelen, beeld je het maar eens in. Uiteraard probeerden we deze methode ook, al was dat aanvankelijk geen succes. “Blijven lopen”, roepen de instructeurs, want zo val je immers niet. Alleen remt het touw wel erg af waardoor het niet makkelijk is om snelheid te blijven maken. Resultaat: al gauw belanden we onzacht op ons achterwerk. Bengelend aan het touw probeer ik verder af te dalen maar sneller dan gehoopt verlies ik opnieuw het evenwicht. Op een bijzonder klungelachtige manier bereik ik opnieuw vaste grond. Forward run abseiling.. niet gemakkelijk zo blijkt. (Video van onze eerste poging)

Bij de volgende wand, 40 meter hoog krijgen we de keuze. Abseilen of de forward run. Het gros

Abseilen vanaf 60 meter

Abseilen vanaf 60 meter

van de groep kiest voor de eerste, er zich bij neerleggend dat de forward run niets voor hen is. Ik twijfel niet en wil opnieuw de forward run proberen. Net als Linsay. Hopend dat we door ons gestuntel hebben bijgeleerd en ditmaal op een iets stoerdere manier de grond bereiken.

De tweede poging bleek stukken beter. Vlug afdalen werd het niet maar zonder vallen daalde ik de wand af. Met een goed gevoel trokken we naar de hoogste wand: 60 meter, een hoogte waarbij iedereen wel een beetje hoogtevrees krijgt bij de eerste stappen naar beneden. Abseilen vanaf een hoge rotswand stond op mijn Life list en na mijn succesvolle poging kon ik deze dus ook schrappen. Grappig genoeg hebben we hiervan geen filmmateriaal..

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: