Grotbiken in Valkenburg

Iedere zelfrespecterende fietsliefhebber zal Valkenburg kennen omwille van de Amstel Gold Race, de Nederlandse wielerklassieker die zijn finish in de Zuid-Limburgse stad heeft. Maar of de profrenners het meest avontuurlijke parcours afleggen? Nee hoor.

Valkenburg

Valkenburg

Ik ben geen wielerliefhebber. Of liever: ik ken er niet veel van. Op enkele grote namen van klassiekers of renners die voor het klassement rijden in de Tour de France na, is mijn kennis van deze volkssport quasi nihil. Dat ik naar Valkenburg trok had dus allesbehalve te maken met het feit dat de omgeving ginds ideaal is voor wielertoeristen. Toch was mijn interesse ginds niet zo verschillend. Al googelend had ik immers het grotbiken ontdekt, een fietsavontuur in de nabijgelegen mergelgrotten.

“Dit zijn speciale fietsen voor jullie komende avontuur.”, vertelde de

Mijn grotbike

Mijn grotbike

gids ons, zijn hoofdlamp schijnend in ons gezicht. Het was me meteen opgevallen. Onze mountainbikes hadden geen kettingen maar werden aangedreven met een as.  Na een korte uitleg over de fietsen stapten we op onze bikes, spanden onze helmen aan, koplampjes aan en trappen maar. Gauw verlieten we de met kaarsen verlichte ruimte en reden we het donkere gangenstelsel in. De Limburgse mergelgrotten zijn bekend als een echte labyrinth. Het hoefde dan ook niet te verbazen dat we de enigen waren die deze grotten verkenden. In de grotten is het muisstil. Op het gezoem van de fietsen en het sporadische woord ‘BUKKEN’ na, wanneer we een laag plafond voorbijfietsen.

Nu nog verlicht, straks het donker in

Nu nog verlicht, straks het donker in

Langzaam wennen onze ogen aan het donker, al verraadt het felle licht op onze helm veel van de omgeving. Wandtekeningen, grote ruimtes en gelukkig ook af en toe eens een rotsobstakel of laaghangend plafond, als de grotbikers voor mij wat laattijdig zijn met hun waarschuwing. Er is weinig tijd om even weg te dromen. De oneffen vloer waarover we fietsen is een obstakel op zich en vergt behendigheid om recht te blijven of de volgende korte bocht niet te missen. Toch dwalen mijn gedachten even af. ‘Mountainbiken in donkere mergelgrotten. Ik vraag me af of Froome of Contador dit al ervaren hebben.’

Heb je ook zin om dit avontuur te beleven? Of gewoon een leuke citytrip in het mooie Valkenburg, boek dan nu via booking.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: