Ladies and gentlemen…The Beatles!

“Penny Lane is in my ears and in my eyes.” Zelfs toen vier jonge lads uit Liverpool wereldberoemd werden en de wereld hadden veroverd met hun poprockmuziek vergaten ze hun achtergrond niet. Met een lied over de wijk waarin ze waren opgegroeid brachten Paul, John en George hun fans mee naar hun jeugdjaren. We hebben het uiteraard over de Beatles.

Beatles Story

Beatles Story

Wie nog steeds last heeft van Beatlemania kan een pelgrimstocht inzetten richting Liverpool, de stad waar de Fab Four ontstond. Al komen we generaties achter, ook wij zijn superfan van The Beatles. Toen we aan onze doorreis in de UK bezig waren zei ik dan ook gauw tegen Linsay: “Baby, you can drive my car. Zolang die maar richting Liverpool gaat.”

Nadat we de voorbije nacht aan een ghost hunt hadden deelgenomen en dus meer dan een beetje slaaptekort hadden, beloofde het een Hard Days Night te worden gedurende onze Beatlestour. Onze verkenning begon dan ook bij…

De Beatles Story

Dit museum opgericht ter ere aan het viertal vertelt het verhaal vanaf het prille begin. Hoe Lennon en McCartney oorspronkelijk een groep starten die aanvankelijk de Quarrymen heette en hoe ze Harrison aanvankelijk te jong vonden. Of hoe de keuzes van een paar vijftien- en zestienjarigen de muziekwereld voorgoed veranderde.

The best.. ever!

The best.. ever!

Aan de hand van een audio tour worden we opnieuw in de Beatlemania gedompeld. Massahysterie, flauwvallende meisjes.. en dan rekenen we Linsay en ikzelf nog niet mee. We wisten dat de Beatles veel teweeg brachten in hun tijd en dat ze goed waren maar als we de hitlijsten van die periode zien, dan valt onze mond open van verbazing. Op nummer één uiteraard The Beatles, maar meer dan eens palmden ze tegelijk ook de nummers twee en drie in. No way dat ze ook maar eens kelderden als een duikboot. En van duikboten gesproken, ook de gele onderzeeër uit de Yellow Submarine maakte deel uit van de tentoonstelling. We hadden verwacht vrij vlot doorheen heel de Beatles Story te lopen en een OLYMPUS DIGITAL CAMERArustig dagje de geschiedenis van de Beatles in Liverpool te volgen, maar de audiotour zorgde ervoor dat het leek alsof we Eight days a Week nodig zouden hebben om alles in onze ene dag te proppen. Als ik Linsay dan nog eens uit het oog verloor tijdens het beluisteren van de vele anekdotes vreesde ik dat we onze volgende etappe zouden missen die we om 11.30 gepland hadden. Gelukkig kon ik plots vrijuit de tekst meezingen van ‘I saw her standing there’. Net op tijd want nog even en we hadden onze rit gemist op de…

Magical Mystery Tour Bus

Gelukkig vertrok deze net op het Albert Dock, niet ver van de Beatles Story. Onze ticket to ride hadden we op zak, al was deze niet goedkoop. Met een felgekleurde bus die zo uit het Sergeant Pepper album kon komen en het lied Penny Lane dat nogmaals in onze oren wordt gepropt zodat we het de komende dagen zeker niet uit ons hoofd zouden krijgen, zetten we koers naar de verschillende locaties

Penny Lane

Penny Lane

die niet zozeer op wandelafstand van het centrum liggen. De geboortehuizen van de bandleden, de wijk waar ze opgroeiden, Strawberry Fields en hoe kan het ook anders… Penny Lane. Poseren bij de op de muur geschilderde straatnaam is een must als je aan de voorwaarden van een doorsnee toerist in Liverpool wil voldoen. De laatste straat waar de Magical bus ons terug dropt is Matthew Street. Meer bepaald bij het nummer tien, een historische locatie in de opgang van de Beatles, en beter bekend als…

Cavern Club

De nachtclub mag je niet verwarren met de Cavern pub die aan de overkant van de straat ligt. Waar de pub vooral gekend is om de instrumenten van de Beatles die er zijn tentoongesteld, is het wel degelijk in Cavern Club waar de Fab Four hun optredens hadden. Het was hier waar The Beatles hun opmars kenden nadat manager Brian Epstein ze ontdekte. Vandaag is de (heropgebouwde) Cavern

Strawberry Fields

Strawberry Fields

Club nog steeds voor het publiek toegankelijk, en het zal je niet verbazen, vooral bezocht door Beatlesfans die dit als de Kathedraal van Santiago de Compostella van hun pelgrimstocht zien. Met nog heel wat – goede en minder goede – coverbands die de muziek van The Beatles opnieuw doen  luiden in de kelder van Matthew Street 10 kunnen Linsay en ik ons wel iets voorstellen hoe het moet zijn geweest om Harrison, McCartney, Lennon en Ringo hun ding te zien doen. En ook al haat ik de drukte, die hier toch wel constant is, het kostte me veel moeite om de Club terug te verlaten. Liverpool mag dan maar weinig voorstellen zonder The Beatles, maar als men me ooit vraagt: “Zeg die Beatles tour in Liverpool. Loont die de moeite?” Dan antwoord ik prompt: “Hey Jude dude, wees maar zeker.” Maar be warned, Penny Lane zal dagenlang in je hoofd blijven zitten.

Wil jij een daytripper worden in de stad Liverpool? Boek dan je verblijf via Booking.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: