Ending a wonderful summer in Croatia

Na een prachtige zomer waarbij ik naar Zweden, Noorwegen en vorige week nog naar Engeland reisde, begint nu stilletjes aan het einde in zicht te komen. Pas terug van Friendsfest in Brighton, mocht ik meteen mijn koffers pakken en het vliegtuig nemen richting Kroatie.

Je leest het goed. Voor een keer trok ik naar het zuiden in plaats van het noorden. Kroatië was de derde en laatste groepsreis die ik deze zomer begeleidde voor Mr Yeti. Een iets minder avontuurlijk programma dan ik gewoon ben, maar de vele hoogtepunten en de gezellige stadjes van het land bezichtigen is ook wel eens leuk.

After a beautiful summer where I traveled to Sweden, Norway and last week to England,the end is heading our direction. Barely back from Friendsfest in Brighton, I grabbed my bags and took the plane to Croatia.
That’s right. For once I went south instead of north. Croatia was the third and last group trip that I guided for Mr Yeti this summer. A slightly less adventurous program than I am used to, but seeing the many highlights and cozy towns in the country is also fun.

Kayaking in Plitvice National Park

Met een groep van vijf trok ik met onze gehuurde minibus richting Plitvice National Park, een van de bekendste bezienswaardigheden van het land. Het park bestaat dan ook uit maar liefst 16 meren en 90 watervallen. De boardwalk die langs deze natuurpracht loopt, maakt het helemaal af.

Een echte Instagramtopper dat ook nog eens op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Dat zorgt voor volk. Veel volk. En deze keer niet enkel de vele Aziatische touringbussen (al zijn ze toch opvallend aanwezig). Het is dus aanschuiven geblazen op verschillenden plaatsen in het park.

Iets beter zou het de volgende dag worden wanneer we er met de kajak op uittrekken en een van de mooiste rivieren van het park af peddelen. Zoals in het hele park vinden we ook hier heel wat watervallen op onze route, wat meteen voor het avontuurlijke kantje in deze reis zorgt.

With a group of five we traveled with our rented minibus to Plitvice National Park, one of the most famous sights of the country. The park therefore consists of no fewer than 16 lakes and 90 waterfalls. The boardwalk that runs along this natural beauty makes it complete.

A real Instagram favorite that is also listed on the UNESCO World Heritage list. That means people. Lots of people! And this time not only the many Asian touring buses (although they are strikingly present). It led us to queueing up at different places in the park.

A somewhat better experience would be the next day when we took off with the kayak and paddled on one of the most beautiful rivers in the park. As in the rest of the park we also found lots of waterfalls on our route, which immediately provided the adventurous side of this journey.

Rijeka and Krk

Volgende halte tijdens onze roadtrip is Rijeka waar we twee nachten verblijven in een ‘botel’. Zoals je al kan raden, in een boot dus. Overdag profiteren we ervan om de stad Rijeka en het nabijgelegen eiland Krk en zijn gezellige dorpjes te verkennen. Wandelen in nauwe steegjes, de vele souvenirwinkeltjes binnenwandelen en in de namiddag zwemmen in een verborgen baai. De toerist uithangen dus.

Next stop on our roadtrip is Rijeka where we spend two nights in a ‘botel’. As you can guess, in a boat. During the day we benefit by exploring the city of Rijeka and the nearby located island Krk and its charming villages. Walking in narrow alleys, walking into the many souvenir shops and swimming in a hidden cove in the afternoon. ‘Acting like a tourist.’

20180922_134344

Paklenica National Park

Die trend zetten we nog even door als we rijden richting Paklenica National Park. Onderweg passeren we immers Zavratnica, een van de grootste inhammen van de Kroatische kust. Vooral een aanrader omwille van het kristalheldere water en het gezonken oorlogsschip dat op vijf meter diepte ligt. Een prachtige snorkellocatie is het zeker, al zetten we de benen nog even aan het werk voor een beklimming naar een uitzichtpunt.

20180922_124018

We continue that trend as we drive towards Paklenica National Park. On our way we pass Zavratnica, one of the largest inlets on the Croatian coastline. Recommended because of the crystal clear water and the sunken warship that lies at a depth of five meters. A beautiful snorkel location, although we put our legs to work as well for a climb to a viewpoint.

Echt aan het werk mochten ze vandaag. Onze laatste dag in Kroatië spendeerden we al hikend in het Paklenica National Park. Een op het eerste moment niet zo’n bekend klinkende naam, maar de panorama’s zeggen genoeg.

De laatste weken van de zomer heb ik dus nog wat de toerist uitgehangen met de groep. Al zul je wellicht makkelijk kunnen raden wat mijn favoriete activiteit deze week toch was.

They were allowed to work for real today. We spent our last day in Croatia in the Paklenica National Park. An unknown name at the first moment, but the panoramas we got say enough.

So in the last weeks of the summer I have been acting touristy with a group. Although you may easily be able to guess what my favorite activity was this week.

5 Comments on “Ending a wonderful summer in Croatia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: