Op micro-avontuur in de Ardennen – Entre Lesse et Lomme

´Het zal toch geen waar zijn hé?´

We hebben enkele weken terug gepland om een paar dagen op avontuur te trekken in de Belgische Ardennen. Nu lijken de aankomende maatregelen van onze regering roet in het eten te strooien en het land volledig in lockdown te plaatsen.

´Opnieuw zes weken opgesloten zitten in mijn leefomgeving waar zo goed als geen natuur is, overleef ik niet.´, begin ik. Gelukkig komt het zo ver niet en laat de lockdown toe om naar de Ardennen te reizen. Ideaal om te genieten van het zonnige herfstweer en ons te wagen aan de tocht Entre Lesse et Lomme.

Drie dagen in de bossen

Een van de voordelen van de Covid-19 crisis is dat we opnieuw met andere ogen naar ons eigen land zijn gaan kijken. In mijn geval is dit vooral naar de Ardennen. Waar ik de voorbije jaren de Ardennen vaak links liet liggen voor andere bestemmingen, ben ik deze dit jaar meer gaan appreciëren. Zeker tijdens de herfstperiode waar de nachten koeler en de rivieren wilder zijn dan tijdens de drukkere zomermaanden, is het de perfecte setting voor een micro-avontuur. Ik kwam dan ook al snel uit op de welgekende Entre Lesse et Lomme wandeling, een tocht van 78 kilometer. De omschrijving belooft niets anders dan onverharde paden en oneindige bossen.

Met de auto rijden we vanuit Mechelen naar het station van Poix-Saint-Hubert, waar de trail dichtbij passeert. Met een zware rugzak met kampeermateriaal en vier dagen proviand zetten we onze eerste kilometers in richting de eerste bivakzone Bois de Bané in Ochamps. Meteen voldoet de wandeling aan alle verwachtingen. Prachtige herfstkleuren, bospaadjes bedekt met rood en bruine bladeren, en daarbovenop een helderblauwe hemel waardoor de kleuren nog meer tot hun recht komen.

Opwarmen bij het kampvuur

Als er één iets is wat de koude herfsttemperaturen aangenaam maken is de mogelijkheid om ´s avonds op te warmen bij een gezellig kampvuur. De warme vlammen zijn niet alleen de plaats voor gezelligheid, maar tevens de ontmoetingsplaats met andere wandelaars die hetzelfde traject volgen. Leuke kampvuurverhalen worden afgewisseld met ervaringen van de dag (of het delen van kwaaltjes en pijnlijke spieren).

´s Ochtends zijn we telkens vroeg uit de veren. Ondanks de barkoude temperaturen kruipen we nog net voor zonsopgang uit onze slaapzak. Zo hopen Lisa en ikzelf nog wildlife te kunnen spotten. Sporen zijn er de voorbije dagen alvast meer dan genoeg geweest. Everzwijnen, damherten, wasberen, … allemaal hebben ze ons pad gekruist, maar nooit wisten we ze te spotten.

Tijdens de tweede helft van de tocht wandelen we iets meer in het zicht van de twee rivieren die eigenlijk nooit veraf zijn: de Lesse en de Lomme. De omgeving die de voorbije drie dagen toch een indruk op ons heeft nagelaten doet ons al dromen van een packraft avontuur in deze streek een van de komende weken.

Praktische info

Bewijzering: De hele route is in wijzerzin aangeduid met witte bordjes met een groene rechthoek. Ook alternatieve routes naar nabijgelegen dorpjes stonden aangeduid.

Bevoorrading: Entre Lesse et Lomme is een wandeling doorheen de bossen en die dorpjes en dus winkels tracht te vermijden. Net om die reden is het belangrijk om zelfvoorzienend te zijn. Wel kun je altijd een omweg maken naar een van de nabijgelegen dorpen. Al is dat met de flinke wandelafstanden niet altijd praktisch even handig.

Openbaar vervoer: De meeste mensen starten de tocht in het kleine dorp Lesse. Wie echter met het openbaar vervoer komt, zal genoodzaakt zijn de trein te nemen naar Poix-Saint-Hubert. Wel kijk je best vooraf naar de uren van de trein, want deze zijn erg beperkt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: