Bohusleden Part IV – Final destination, Strömstad!

Misschien had ik er net iets meer van verwacht. Niet dat het wandelen van de Bohusleden tegenviel, verre van. Ik heb kunnen genieten van het prachtige weer, wildlife gespot en opnieuw wat tijd doorgebracht in een van mijn favoriete landen. Maar toch, mijn verwachtingen bij een tocht door de Zweedse natuur zijn altijd hoog, omdat ik weet dat ze kunnen ingelost worden.

Maybe I had expected more of it. Not that hiking the Bohusleden was not worth the effort, far from it. I have been able to enjoy some wonderful weather, spotted wildlife and spent again some time in one of my favorite countries. But still, my expectations of a journey in the Swedish outdoors are always sky-high, just because I know it can deliver.

Na twintig dagen wandelen van zuid naar noord, van Lindome naar Strömstad en meer dan 350 kilometer te hebben afgelegd, is de diversiteit van het landschap net niet groot genoeg om iemand de volledige trail aan te raden. Toegegeven, er zaten een aantal prachtige etappes tussen waar je je echt into the wild waant, maar eerlijk is eerlijk, ook een aantal etappes die bijzonder saai waren. Ik denk dan vooral aan die ene dag waar ik 32 kilometer heb gewandeld om toch maar voorbij het lange stuk over wegen te zijn tussen Kaserna en Lunden.

After hiking twenty days from south to north, from Lindome to Strömstad and having crossed over 350 kilometers, the diversity of the landscapes are just not great enough to recommend a thru-hike. Though, I have to admit there were some pretty amazing stages in it in which you could find yourself truly into the wild. But fair is fair, there were a few boring ones as well. Especially the day when I hiked 32 kilometers just to get over the long stretch of roads between Kaserna and Lunden pops up in my mind.

3A4157B8-E6A7-4BD7-BF9F-855668B658BD

Short trip vs thru hike

Dat maakt meteen ook waarom de Bohusleden de ideale route is voor wie enkele dagen de natuur in wil trekken, eerder dan een volledige doortocht. Zeker vanuit Götenborg kun je makkelijk een aantal dagtrips maken in de omgeving langs de Bohusleden. De volledige route is aangegeven met oranje markeringen, en loopt zo goed als altijd langs relatief eenvoudige routes. Toch wordt hier en daar in de gastenboeken in de shelters wel eens beweerd dat de Bohusleden wat dood is. Hier en daar zijn de paden inderdaad overwoekerd, missen er wel eens markeringen waardoor het soms zoeken is naar de juiste route en zal je niet al te veel andere hikers tegenkomen. Maar zijn dat niet net voordelen voor wie op zoek is naar wat avontuur?

This makes why the Bohusleden is the perfect route for those who wish to spend several days or a week in nature, rather than doing a thru-hike. Especially from Göteborg, it’s quite easy to do a few day hikes in the surroundings along the Bohusleden. The whole route is marked with orange markings and runs along easy trails for most of it? Still, in some guest books lying in shelters, people claim the Bohusleden is dying. Yes, on some sections the trails are overgrown, markings are missing making it harder to find the right route and it’s pretty rare to meet other hikers. But aren’t these advantages for those who are looking for some adventure?

etappkarta

Practical guide

Binnenkort volgt er een e-guide over de Bohusleden met alle praktische informatie om (een deel van) de trail te wandelen. Meteen een leuke introductie tot de Zweedse natuur en hun allemansrecht. Ik geef er meteen ook enkele tripsuggesties in voor de beste etappes.

In a few weeks I will publish an e-guide about the Bohusleden, which contains practical information to hike (a part of) the trail. It makes a great introduction into Swedish nature and their All Men’s Right (Allemansrätten). I will include some trip suggestions in it as well to showcase the best sections.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: