Soloreizen als vrouw: Cuba

Soms vind je moeilijk een reispartner. In je vriendenkring vind je niemand die de reiskriebels te pakken heeft en je speurtocht online levert na talloze pogingen niets op. Je reisplannen dan maar op hold zetten of de grote stap wagen om als vrouw solo de wijde wereld in te trekken? Mijn plan stond vast. Cuba zou het worden.

Uit het reisdagboek van Linsay

Thuisblijven of een bestemming zoeken om alleen naartoe te reizen. Het was een dilemma die me een aantal maanden geleden parten speelde nadat mijn vriend aankondigde dat hij in januari naar Argentinië vertrok voor zijn lang vooropgestelde plan om er de Aconcagua te beklimmen. Interesse in een fysiek zware vakantie had ik niet, dus bleef er weinig keus over. Of ik zou drie weken thuis wachten tot hij terug was of –mijn reizigersbloed borrelde al op – ik zou mijn eigen reis plannen en van de gelegenheid gebruik maken om zelf een land te ervaren. Mijn oog sprong meteen op

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sociale interactie met de Cubanen

Cuba, misschien wel de meest populaire bestemming op dit moment gezien de komende veranderingen die het land zal ondergaan door het opgeven van het embargo tegen Cuba door de VS. Solo reizen was een ervaring die ik nog nooit had meegemaakt. “Alleen reizen als vrouw naar Cuba. Is dat wel veilig?”, is een vraag die ik de maanden vooraf aan mijn reis meermaals voorgeschoteld kreeg. Toegegeven, het was een vraag waar ik op dat moment zelf moeilijk kon antwoorden.

 

Hier zijn alvast enkele tips voor wie solo naar Cuba wil reizen.

 • Verblijf in een casa particular. Deze casas doen je het echte Cuba proeven en zijn een goedkoper alternatief voor de dure hotels. Een typische kamer in een casa heeft vier slaapplaatsen, ook als je alleen reist. Een kamer delen met mensen die je onderweg ontmoet kan je dus nog wat extra geld besparen.
 • Cuba heeft twee soorten geld. De nationale munt (MN) en de CUC (voor toeristen). De CUC is 24 keer duurder dan de munt die voor de Cubanen is bestemd. Het is aan te raden om beide muntsoorten op zak te hebben. Alle producten die op de toerist zijn gericht zullen in CUC afgeprijsd staan. Wil je echter goedkoop eten, zoek dan naar restaurantjes waar de menu in de eigen munt staat afgedrukt en betaal in hun eigen  munt.
 • Onderhandel over alles. In Cuba gelden andere wetten. Of je reist als toerist het land door en betaalt alles wat ze vragen en komt thuis en vertelt aan je vrienden dat Cuba toch wel duur is. Of… je volgt de wetten van het land, onderhandelt over alles, en vooral… beseft dat jij de prijs bepaalt. Als je een rekening krijgt die te duur is, schud je gewoon je hoofd en bied minder aan. Gegarandeerd succes.
 • Cuba is een populaire reisbestemming. Soloreizigers die door de straten van Havana wandelen zullen niet lang alleen zijn. Niet alleen zijn de Cubanen erg sociaal (al hebben ze daar soms geldredenen voor), maar ook kom je al snel andere reizigers tegen met wie je een dagje kan doorbrengen. Zo spendeerde ik slechts vijf(!) minuten alleen op wandel in Havana.
 • Betaal nooit op voorhand. Zo vermijd je dat je taxichauffeur je op een andere bestemming dan gevraagd afzet en je geld niet wil teruggeven. Of dat je vroeger dan gepland je casa verlaat maar de eigenaars het geld al gespendeerd hebben.
 • Verplaats je met de collectivo’s. Deze Amerikaanse oldtimers zijn als het ware taxi’s die groepen mensen verzamelen met eenzelfde bestemming. Hier moet je op voorhand over de prijs onderhandelen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Casa Particular

Als soloreiziger door Cuba ben je een makkelijk slachtoffer om in de lepe trucs van de Cubanen gelokt te worden die je geld willen. Hier zijn enkele anekdotes om te snappen hoe Cuba werkt.

Beeld je in dat je in een bos wandelt waar je plots een geldboom ziet staan. Op de grond liggen twee briefjes van vijftig. Je raapt ze op en schudt aan de boom. Nog twee briefjes vallen op de grond. Wat doe je? De briefjes oprapen en wegwezen? Nee, je schudt nog harder aan de boom tot er niets meer afvalt. Zo zien de Cubanen de toeristen. Cubanen kennen allerlei trucjes om de ‘domme’ toeristen wat extra te laten betalen. (Bron: CubaConga)

vb1. Om te reizen naar Vinales maakte ik gebruik van een collectivo. Ik onderhandelde over de prijs en kon de chauffeur overtuigen om me voor 15 CUC op mijn bestemming te brengen. “Doe me een plezier en vertel je prijs niet aan de volgende twee meisjes die in de taxi stappen.”, vraagt de chauffeur me. “Zij betalen immers wel 30 CUC.”

vb2. Je neemt een taxi naar je casa. De chauffeur zoekt en zoekt maar beweert dat hij je casa niet kent of vindt. Hij kent wel een andere casa, een betere. Het is een van de vele trucs die in Cuba wordt toegepast. Als een Cubaan je iets aanraadt, dan krijgt hij gegarandeerd een commissie op het bedrag dat je van plan bent te spenderen. Daarnaast wordt je casa ineens ook al een stuk duurder want die man zijn commissie moet er ook van betaald worden. En de casa die je gepland had? Die kende hij waarschijnlijk maar al te goed.

Cuba is een macholand. Vrees niet dat je er te sexy gekleed gaat en zo de Cubanen uitdaagt. De kans is erg groot dat je kledingstijl nog niet kan tippen aan die van de altijd sexy geklede Cubaanse vrouwen. Als vrouw alleen door het land reizende zullen er  je ongetwijfeld wel eens complimentjes na gegooid worden. Vaak is het zonder verdere bedoelingen. Zijn ze toch vervelend, maak dat hen dan ook duidelijk en maak je desnoods boos.

Door Cuba reizen is leren met Cubanen om te gaan. Na drie weken alleen door het land te reizen heb ik niet alleen een grote portie zelfvertrouwen bij gekregen, maar ook heel wat vrienden en een enorme liefde voor het land. Een land die zoveel meer is dan alleen sigaren en oldtimers.  Een ervaring die voor herhaling vatbaar is. Al zal mijn vriend daar waarschijnlijk anders over denken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zelfvertrouwen, nieuwe vrienden  en de vrijheid zijn maar enkele van de redenen waarom je eens alleen zou moeten reizen.

 

 

 

 

 

6 Comments on “Soloreizen als vrouw: Cuba

 1. hi lindsay,

  wat een leuk stuk over je ervaring met Cuba.

  ik vraag me alleen iets af over wat je schreef over het onderhandelen. je zei dat als je het niet eens bent met de rekening (in het restaurant neem ik aan), dat je dan met je hoofd kan schudden en dan passen zij de rekening aan. mijn vraag is: zijn de prijzen voor eten en drinken in paladares en restaurants niet vast?

  de collectivos; hoe krijg je er meer mensen bij of zorgt de taxichaffeur daar zelf voor? hoe lang duurt het voor je vertrekt naar je bestemming (in dit geval van Havana naar Vinales)? (als de chauffeur namelijk nog meer mensen wilt meenemen dan kan het denk ik wel even duren voor je echt vertrekt)…

  laatste vraag :): is het savonds veilig op straat voor een vrouw alleen? als je nog iets wilt gaan drinken of ergens wilt dansen of uiteten wilt gaan etc..

  groetjes!

  birgit

  Like

  • Dag Birgit,

   Bedankt voor je berichtje.
   De rekeningen zijn enkel in geval van oneerlijke prijzen. Als toerist durven ze je echt veel te veel aanrekenen. Als jij dat ondervindt dan zou ik hierop ingaan. Soms durven ze je ook de prijs die oorspronkelijk in CUP staat, jou in CUC te laten betalen (wat veel duurder is). Let dus zeker op met die prijzen, ze zijn nooit vast. Vaak hebben ze 2 prijslijsten, eentje in CUP en eentje in CUC. Logisch dat wij toeristen meer betalen dan de locals, dat vind ik ook. Maar ze mogen je niet onnodig veel te veel laten betalen ook. Eerlijke prijzen!

   De collectivo’s vind ik super leuk! Deze moet je zeker voor nemen op de viazul! Ook hier bepaal je zelf je prijs… Ga niet akkoord met de eerste prijs. Een handige tip: Zoek vooraf de prijzen en tijden van de Viazul op. Ga een halfuurtje voor de Viazul zou vertrekken naar het busstation, dan staat het vol met taxi’s! En elke chauffeur wil zijn auto vullen. Als je weet welke prijs de bus vraagt om op je bestemming te geraken, dan weet je waar je naartoe moet handelen bij de taxi chauffeur. Enja, dat kan gerust de prijs van de Viazul of minder zijn, laat ze jou zeker niet meer dan de bus betalen!

   Tijd… Dat is iets wat je moet los laten het moment je voet zet op Cuba. Je weet namelijk nooit wanneer je op je volgende bestemming zal komen. Als je toch begint op de klok te kijken, hou er rekening mee dat je altijd te laat zal zijn 😀 Maar dat is vooral genieten op Cuba, tijd heeft geen belang.

   Als vrouw alleen is het altijd opletten he. Ook in BE en NL. Ik heb me in sommige steden erg veilig gevoeld en dan ook vaak alleen op straat geweest in het donker. Sommige steden vond ik dan super akelig om alleen door te gaan… Volg vooral je gevoel! Voelt het niet goed, blijf lekker in je casa. Gelukkig zijn er ook heel veel reizigers overal. Dus je zal vlug iemand leren kennen om s’avonds samen op stap te gaan. Op onveilige plaatsen liet ik ze mij garanderen dat ze me ook terug brachten naar mijn casa aan het einde van de avond.

   Plaatsen waar ik me erg veilig voelde: Trinidad en Viñales
   onveilig: Havana en Cienfuegos
   Vooral die laatste is de sfeer bij het ondergaan van de zon erg akelig. Ik zou er niet alleen buiten gaan in het donker.

   Dansen is in cuba erg fantastisch! Salsa overal en iedereen danst met iedereen, erg leuk. Geniet ervan.

   Als je nog vragen hebt, laat het mij zeker weten. Geniet vooral van je reis en ik garandeer je dat je weinig tijd alleen zal doorbrengen 😀

   groetjes
   Linsay

   Like

   • Hi Linsay,

    Super dank voor je uitgebreide informatie :)!

    Ontmoet je in het algemeen in de Casa Particulares ook reizigers? Of is dat alleen in de hostels?

    Ik begin zelf in Varadero voor 2 nachten, dan Havana 5/6 nachten en dan weer terug naar Varadero voor 2 nachten voor ik weer naar NL vertrek. Vanuit Havana wil ik een uitstap maken naar Viñales en daar nog een nacht slapen. Ik zou zo graag een waterval willen zien, maar om uitwijken naar omgeving Trinidad is nog niet zeker of dat ik m’n planning gaat passen. Heb je leuke tips voor watervallen oid?

    Wat is je ervaring met collectivos? En hoeveel Spaans is nodig om te kennen :)?

    Vriendelijke groet,

    Birgit

    Like

   • Dag Birgit,

    Staat je planning al vast?
    De beste plaats om watervallen te zien is tussen Cienfuegos en Trinidad.
    Ik ben niet in Varadero geweest, is meer toeristisch, maar zou wel de mooiste stranden hebben. In je casa ben je meestal alleen. Hostels heb ik niet gedaan, geen idee of er daarvan veel zijn. Maar op straat enzo leer je snel mensen kennen. Er zijn ontzettend veel jonge reizigers op pad. De collectivo’s vind ik het beste om mee te reizen die er voorhanden is. Spaans is een gemak om te kennen, maar ik kon ook enkel wat basis toen ik vertrok.
    In Havana en varadero zullen ze wel veel engels kunnen. Daarbuiten is het wat moeilijker. Als je het echte Cuba wil zien, niet te veel tijd verspillen in Varadero 😀

    groetjes

    Like

   • Hi,

    Nee niet geheel. In principe alleen m’n verblijven maar als ik in Havana ben dan ben ik niet verplicht om te overnachten in m’n hostel. Dus ik ben vrij om te doen en laten wat ik wil en waar ik heen wil gaan.

    Dank voor alle info! Als ik toch nog een vraag heb, zou ik je graag willen mailen :).

    Groetjes!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: