Wat je Moet Weten voor je Gaat Klimmen

Hoe doe je een klimharnas aan?

Leg het harnas neer met de gespen en beenlussen voor je. Leg het harnas op de grond of houd het voor je. Je harnas heeft een heupgordel met een paar gespen, die over de voorkant van je lichaam lopen. Het heeft ook een centrale lus, of zekeringslus, die de heupriem verbindt met de beenlussen die eronder hangen. Draai de riem zodat de zekeringslus naar voren is gericht en van je lichaam af is gericht.
Door de zekeringslus correct te plaatsen, worden ook de beenlussen georiënteerd. Ze zijn allemaal aan elkaar gehecht, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het afzonderlijk verplaatsen.
Zorg ervoor dat de riemen niet in de knoop raken. Let ook op eventuele plekken waar de riemen uit de gespen zijn gekomen.

klimharnas stap 1

Stap in het harnas door je benen door de beenlussen te halen. Het is alsof je een broek aantrekt. Zorg ervoor dat de beenlussen onder de heupgordel zitten, zodat je er tegelijkertijd doorheen kunt stappen. Steek dan je linkerbeen door de linkerlus en je rechterbeen door de rechterlus. Het is gemakkelijk, en als je een fout maakt, trek dan het harnas naar beneden, ontwar het en probeer het opnieuw.
Stap altijd eerst door de heupgordel. Als je alleen in de beenlussen komt, kun je het harnas niet correct dragen.

klimharnas stap 3

Trek het harnas omhoog totdat de heupgordel zich boven je heupen bevindt. De tailleband moet precies boven je heupen zitten, zodat je heupbeenderen hem op zijn plaats houden. Nadat je de tailleband hebt omgedaan, pas je de beenlussen zo nodig aan. Plaats de beenbanden bovenaan je dijen, precies onder je lies.
Als je de heupriemen niet omhoog kunt krijgen, maak je de beenlussen los door de riemen uit de gespen te trekken die ze op hun plaats houden.

harnas

Trek de heupriem aan door aan de uiteinden van de riemen te trekken. Nieuwere harnassen zijn verstelbaar zoals veel andere soorten kleding. Als je harnas verstelbaar is, zoek dan naar de gespen links en rechts van je. Trek de riemen van je lichaam af totdat de riem strak aanvoelt maar niet verstikkend werkt.
Test de heupgordel door diep in te ademen en probeer 2 vingers onder de riem te glijden. De riem kan een beetje oncomfortabel aanvoelen de eerste keer dat je hem omdoet, maar het is noodzakelijk voor een veilige klim.

harnas deel 5

Dubbel de riemlus terug als die van jou los zit. Oudere harnassen hebben lussen die loskomen en moeten handmatig worden vastgemaakt. Om dit te doen, haal je de riem helemaal uit de lus en trek je hem vervolgens naar het midden van uw lichaam en door de riemgesp. Draai de richting om en trek de riem voor de tweede keer over zichzelf en weer terug door de gesp. Trek vervolgens de uiteinden van de riemen weg van de gespen om het harnas te spannen.

harnas 7

Voer de uiteinden van de riemen door de riemgespen. Er bungelt waarschijnlijk wat overtollig materiaal aan de voorkant van je riem. Omdat deze afleidingen een klim in de weg staan, stop je de uiteinden van de riem in je riemgespen. Sommige harnassen hebben ook secundaire gespen of plastic lussen aan de zijkanten die je kunt gebruiken om de riemen vast te zetten.
Controleer je harnas nog een laatste keer voordat je klimt door het te inspecteren en te proberen het van je heupen te trekken. Als het klaar is voor gebruik, kun je het niet van je heupen trekken.

Je klimtouw aan je harnas bevestigen

harnas touw

Meet ongeveer 89 cm vanaf het uiteinde van een klimtouw. Vastbinden betekent een dragende klimtouw aan je harnas knopen. Om vast te binden, heb je eerst een klimtouw nodig van ongeveer 60 m lang. Meet vervolgens de afstand vanaf het ene uiteinde. De meting hoeft niet nauwkeurig te zijn en je kunt deze gemakkelijk schatten met uw arm.
De lengte van het touw dat je nodig hebt, is iets langer dan de lengte van je arm. Strek een arm uit en strek het touw van de toppen van je vingers tot je schouder.
Het touw dat je aan je harnas knoopt, houdt je van de grond als je valt, dus het is net zo essentieel als het harnas.

klimtouw 8

Draai het touw twee keer om zichzelf heen om een ​​bocht te vormen. Knijp in het touw op het punt dat je hebt gemeten, en laat de uiteinden naast elkaar hangen. Draai vervolgens de touwen om elkaar heen om de lus te vormen. De kortere lengte van het touw dat je hebt gemeten, wordt het werkuiteinde genoemd. Dit is het deel dat je nodig hebt om de knoop af te maken, dus noteer waar het is.
De tegenovergestelde lengte van het touw is het staande uiteinde. Dit onderdeel is de lengte die je aan een ankerpunt vastmaakt.

touw harnas

Steek het werkende uiteinde van het touw in de lus die je hebt gemaakt. Terwijl je de lus in één hand houdt, beweeg je het touw met je andere hand. Trek hem helemaal door de lus om een ​​8-knoop te maken. Je moet nog steeds de knoop gebruiken om het vastmaken af ​​te maken, dus draai hem net genoeg vast om hem bij elkaar te houden.
Knopen van figuur 8 kunnen moeilijk ongedaan te maken zijn als je ze te strak aanspant. Houd het touw wat speling en houd de knoop op zijn plaats om dit te voorkomen.

Image titled Use a Harness for Rock Climbing Step 11

Trek het werkende uiteinde onder de zekeringslus van je harnas. Zodra je de knoop van figuur 8 hebt gedaan, houd je hem opzij om het touw aan je harnas te binden. Zoek het paar bindlussen rond de zekeringslus op je harnas. Breng het touw door de onderste bindlus, achter de zekeringslus en door de bovenste bindlus. Trek hem dan erdoor totdat de knoop ongeveer 5 cm van je lichaam verwijderd is.
Zorg ervoor dat het touw goed tussen je lichaam en de lus van je harnas past. Het is een heel belangrijk onderdeel van veilig klimmen!

klimharnas touw

Voer het touw door het onderste deel van de 8-knoop. Houd de knoop horizontaal voor je zekeringslus om het proces een beetje gemakkelijker te visualiseren te maken. Breng dan het uiteinde van het touw naar beneden tussen de knoop en je lichaam. Trek hem helemaal door de onderste lus om de tweede knoop te beginnen.
Soms wordt dit deel een beetje verwarrend. Zorg ervoor dat je het touw van je zekeringslus naar de knoop volgt.

harnas touw

Trek het touw een tweede keer door de onderste lus. Breng het uiteinde van het touw nog niet terug onder de knoop. Houd in plaats daarvan de knoop stil en zoek een opening tussen de knoop en de doorgang die je zojuist hebt gemaakt. Duw het touw door de lus en onder de rand van de originele knoop.
Als je niet weet waar je het touw vervolgens moet nemen, volg dan de touwlengte vanaf je zekeringslus. Om de tie-in te voltooien, volg je de stappen die je deed voor de eerste knoop in omgekeerde volgorde.

double eight

Haal het touw door de bovenste lus om een ​​tweede knoop te maken. In feite creëer je een identieke 8-knoop. Om de tweede knoop te voltooien, beweeg je het uiteinde van het touw naar je toe en onder je oorspronkelijke knoop. Zoek naar een kleine opening in de bovenste lus van de knoop. Als je het vindt, trek je het touw er helemaal doorheen om de dubbele 8 vast te maken en strak te trekken.
Controleer je werk. Als je knopen er vreemd uitzien, maak dan de tweede knoop los om hem opnieuw te binden. De knopen zien er identiek uit als ze perfect zijn.

klimharnas touw

Bind het resterende touw vast met verschillende platte knopen. Door het touw vast te maken, heb je ongeveer 7,6 cm extra lengte aan het werkeinde. Neem de tegenovergestelde lengte van het touw dat je tot nu toe hebt genegeerd, het staande uiteinde, en houd ze naast elkaar. Knoop het werkende uiteinde zo vaak mogelijk vast aan het staande uiteinde.
De resterende lengte van het touw is voor je ankerpunt, dus bind het werkeinde er niet aan vast. Bind het in plaats daarvan vast aan de lengte voorbij de 8-knoop.

Een zekeringsapparaat aan je touw bevestigen

belay

Maak een bocht in het midden van het klimtouw. Pak het staande uiteinde van het touw dat de andere klimmer gebruikte om zijn harnas vast te binden. Knijp het ongeveer 30 cm vanaf het einde in, zodat je een bocht maakt zoals je doet wanneer je vastbindt. Deze bocht gebruik je om aan het zekeringsapparaat te bevestigen, dus zorg ervoor dat je voldoende lengte hebt om mee te werken.

belay

Duw de bocht in een ATC-apparaat. Je hebt een zekeringsapparaat nodig, een ATC genaamd, als je van plan bent je touw aan een andere klimmer te haken. De meeste ATC’s hebben een draadlus die uit één uiteinde steekt, wat een geleidingssysteem is om het touw vast te zetten. Om het te gebruiken, duw je de bocht door het metalen deel van de ATC. Wanneer de bocht aan het andere uiteinde naar buiten komt, lijnt je deze uit met de draadlus.
De touwlus die je maakt, moet dezelfde maat hebben als de draadlus. Als het de juiste maat heeft, rust het over de draadlus.
Door ATC’s te zekeren, kunt je aan een andere klimmer haken. Het is net als in films waarin een klimmer zijn vallende partner vangt. Elke klimmer heeft zijn eigen ATC nodig om dit te laten werken.

klimharnas

Klem de ATC vast aan de zekeringslus op je harnas. De ATC clips op dezelfde lus die je voor de tie-in hebt gebruikt. Je verbindt de lussen met een vergrendelbare karabijnhaak. Om de karabijnhaak te openen, draai je het poortonderdeel tegen de klok in en duw je het naar voren. Daarna hoef je alleen maar de karabijnhaak rond de draad- en touwlussen te haken die je hebt gemaakt.
De karabijnhaak vergrendelt automatisch wanneer je het weer op zijn plaats duwt.

klimharnas

Trek zo nodig aan het touw en laat het los om speling te creëren. Als je de zekerder bent, of de klimmer lager op de rots, heb je de leiding over het touw. Houd het lange uiteinde van het klimtouw vast met je zwakkere hand en het korte uiteinde met je dominante hand. Het naar beneden trekken van het kortere uiteinde “remt”, of voorkomt dat het touw beweegt. Door het los te laten, krijgt de lijn meer speling, zodat je partner de muur op kan klimmen.
Als je niet bekend bent met zekeren, schrijf je dan in voor een instructieles om een ​​aantal technieken te leren die je beschermen tijdens het klimmen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: