De trein die het leven even doet stilstaan

Zo’n achttien dagen heb ik mijn mond moeten houden over  Harry Potter, nadat ik mijn zin had gekregen met een bezoek aan de Harry Potter Studios in Londen. Maar nu kon ik nog even nostalgisch terugkeren naar de films waar ik zelf werd ondergedompeld in de toverdranken en spreuken. We namen dan ook de Jacobite stoomtrein naar Mallaig, een treinreis die niet alleen als één van de mooiste treinreizen ter wereld geldt, maar ook wereldberoemd is geworden nadat een stukje van de rit – de passage over het Glenfinnan Viaduct – werd gebruikt als decor voor de Harry Potter films.

The Jacobite

The Jacobite

Een dag eerder trokken we nog als trainspotters erop uit om de trein te aanschouwen en goed op beeld vast te zetten, maar nu hadden we ons ticket stevig vast om als passagier te genieten van de Highlands waar hij door reist. Een witte rookpluim verraadde meteen vanaf welk perron onze trein vertrok. Onze plaatsen bevonden zich in wagon E, al wurmden we ons eerst door de massa op het perron richting de oude zwarte locomotief. Terwijl de machinist de kolen inschept nemen toeristen plaats in of voor de locomotief om hun moment met de laatste stoomtrein van de UK vast te leggen op foto.

Al gauw tjokt de Jacobite gezapig door de Highlands richting het noorden, naar Mallaig. Toch is voor deze treinreis niet de bestemming de belangrijkste reden waarom veel toeristen een duur treinticket aanschaffen. Al is Mallaig een belangrijke stad om van daar uit naar de Isle of Skye

Avonturiers bij de locomotief

Avonturiers bij de locomotief

of andere eilanden te trekken, de reis op zich primeert. Meereizen met de Jacobite stoomtrein is dan ook geen treinreis zoals sporen van De Panne naar Gent. Nee, meereizen met de Jacobite is reizen met de treingeschiedenis van de UK, is reizen door de mooiste landschappen van de Schotse Highlands en is ook een beetje het Harry Potter gevoel ervaren uit de scenes waarin de vliegende auto uit de Chamber of Secrets onder een viaduct door langs de Hogwarts Express vliegt. Datzelfde viaduct, in de realiteit gekend als het Glenfinnan Viaduct, is dan ook sowieso het hoogtepunt van de treinreis. Wanneer de stoomtrein dan ook het viaduct nadert voel je de spanning bij de passagiers stijgen. Camera’s worden bij de hand gehouden en stiekem hoopt iedereen om een plaatsje te vinden om de bocht die de trein over het viaduct maakt op foto vast te leggen. Ook wij wilden uiteraard de ervaring vastleggen, wat ons ook lukte. Al hangen er honderden postkaartjes van dit moment in de Schotse souvenirwinkels, toch voelt het apart wanneer je vanuit het raam de zwarte locomotief met een witte rookpluim de bocht ziet nemen over het Glenfinnan viaduct.

De Jacobite die puft over het Glenfinnan Viaduct, het hoogtepunt van de treinreis

De Jacobite die puft over het Glenfinnan Viaduct, het hoogtepunt van de treinreis

Het is een moment waar niet alleen de vele passagiers van genieten. Nabij het viaduct vind je immers talloze trainspotters die hun versie van de postkaartjes willen op de gevoelige plaat vastleggen. Allemaal toeristen zou je denken, maar nee hoor, ook bij de Schotten zelf blijft de stoomtrein iets speciaals. Sommigen plannen zelfs hun dag naar het reisschema van de trein en volgen de stoomtrein met hun wagen tot het zijn eindbestemming bereikt. De Jacobite blijft immers alle aandacht opzuigen. Wanneer hij zijn weg baant door de Highlands wijken alle ogen naar de zwarte locomotief die de roodgekleurde wagons voortrekt. En overal waar de trein passeert, daar stopt het dagelijkse leven heel even.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: