Hoe bereid je je voor op een ghost hunt?

Haunted Rooms

Tijdens onze rondreis doorheen de UK namen we deel aan een echte ghost hunt en verbleven we een nacht in ‘Britain’s most haunted castle’ om eindelijk een antwoord te krijgen op de eeuwenoude vraag: ‘Bestaan geesten echt?’ Jammer genoeg kregen we geen echt sluitend antwoord hierop. Zijn dergelijke ghost hunts dan bedrog? Dat geloven we dan weer niet.

We sloten ons aan bij een professionele groep ghost hunters die hier in Liverpool waren samen gekomen in het Newsham Park Hospital, een verlaten instelling dat voordien werd gebruikt als een weeshuis. Met ruimte voor 400 wezen en later 400 patienten, is het gebouw het best te omschrijven als een vervallen doolhof aan gangen (ondermeer de beruchte ‘naughty boys corridor’ waar kinderen werden gestraft), slaapzalen, trappenhallen met een anti-zelfmoordomheining en met een mortuarium. Roestige, kapotte bedden en rolstoelen lagen verspreid over de grond. Terwijl we de wacht hielden in het oude gebouw veranderde onze sceptische houding in twijfels gezien we toch wel enkele vreemde zaken konden waarnemen. Bewegende voorwerpen, succesvolle ‘table tipping’ sessies, … Geloven we in geesten nu? Nee, nog niet. Maar je zal ons ook niet horen zeggen dat het allemaal fake is. Deelnemen aan een professionele ghost hunt is geen oplichterij als je het ons vraagt. Voor hen is het een manier om aan voldoende geld te geraken om grote verlaten gebouwen af te huren voor een nacht zodat ze op onderzoek kunnen gaan hopend op paranormale activiteit. Iets wat financieel onmogelijk is als er niet heel wat mensen zoals wij mee willen doen aan de ervaring, hopend op een ervaring met het paranormale.

Ghost hunting. Niet enkel iets voor Halloween.

Je zou denken dat georganiseerde ghost hunts gewoon een angstaanjagende manier zijn om Halloween door te brengen, maar nee. Ghost hunts zijn een echt fenomeen in de UK en er zijn tal van locaties met paranormale activiteit verspreid over het hele land. Ghost hunters geloven echt in het paranormale (of zijn verdomd goede acteurs!). Ok, toegegeven, soms zijn ze een beetje dramatisch en naief wanneer een bepaalde activiteit perfect verklaarbaar is door een windvlaag door een gebroken raam of wat stof dat door de lucht dwarrelt. Maar toch…

Voor de zekerheid gingen we checken of deze ‘paranormale activiteit’ die we meemaakten wel echt was. Dit door een nacht te spenderen in een kasteel dat bekend staat als ‘Most haunted castle in Britain’: Chillingham Castle. We boekten onszelf een kamer die op het internet al een aantal keer werd beschreven als ‘haunted’ en besloten de ervaring op ons af te laten komen. Opnieuw hoorden we vreemde geluiden ’s nachts in het kasteel (terwijl het kasteel verlaten was) en een bizar telefoontje (terwijl er geen ontvangst was). Onze ervaring is achteraf gezien niets meer dan een prachtig verhaal om te vertellen gezien we er geen verklaring voor hebben. De dag dat Linsay en ik vertrokken uit Chillingham Castle, beloofden we elkaar dat we ooit nog zouden terugkeren voor een ghost hunt.

Als je geïnteresseerd bent om zelf een ghost hunt bij te wonen, dan zijn hier enkele zaken waarmee je rekening moet houden.

Locatie, locatie, locatie

Paranormale activiteit komt voor in heel wat locaties, maar verlaten gebouwen met wat geschiedenis zijn vaak een garantie op succes. Van verloren zieltjes tot slachtoffers van moord, van speelse geesten tot demonen. Dring geen gebouwen zomaar binnen, maar vraag toestemming bij de eigenaars om er een nacht de wacht te mogen houden. In ‘De beste locaties voor een ghosthunt‘ geven we een overzicht van de beste plaatsen in de UK.

Ga niet alleen

Breng enkele vrienden mee. Niet alleen zijn ze een extra paar ogen en oren, maar het is een stuk veiliger gezien je een oud, verlaten gebouw binnengaat, die structureel onveilig kan zijn. Je weet nooit of je hulp zal nodig hebben. Overweeg zeker ook de ervaring te delen met een team die bepaalde activiteit kan bevestigen. Vertel andere mensen ook waar je heen gaat, en indien mogelijk neem een gsm mee.

Wees voorbereid

Een keer je hebt beslist over welke locatie je hebt gekozen waar je een ghost hunt wil organiseren, is het verstandig om de locatie overdag al eens te gaan verkennen. Maak een kaart met de gevaarlijke locaties en maak een lijstje met plaatsen waar je zeker op onderzoek wil gaan. Doe ook wat research over de locatie. Misschien vind je al wat informatie over de type geesten die je er kan aantreffen. Wanneer werden ze gespot? En waar? Kun je ze horen of niet?

Praat met de geesten alsof het levende mensen zijn

Vergeet niet dat deze geesten ooit ook mensen waren en dat je je op hun gebied bevindt. Stel jezelf voor en vraag toestemming om foto’s te nemen en je op hun grond te begeven. Stel hen voor om op de foto te staan. Als ze antwoorden op je verzoeken, bedank hen. Idem als je achteraf het pand verlaat.

Volg je instinct wanneer je foto’s neemt.

Als je gevoeld je vertelt om een foto te nemen in een bepaalde richting, neem ze. Neem foto’s van over je schouder en neem er zoveel je kan. Hoe meer foto’s je hebt, hoe groter de kans dat je iets vreemds vastlegt.

Zorg dat je over een goede uitrusting beschikt

Als je paranormale activiteit waarneemt, dan zal je wellicht er bewijs van willen. Hiervoor heb je een speciale uitrusting nodig. Een digitale camera en een voice recorder is standaard. Zorg dat je batterijen voldoende zijn opgeladen en dat je reserve bij de hand hebt. Pen en papier zijn handig voor het maken van notities van bepaalde activiteit zoals het plots zakken van de temperatuur, knipperende lichten en onverklaarbare geluiden.

Een ander belangrijk deel van de uitrusting – en vaak gebruikt door professionele ghost hunters – is een EMF meter. Geesten kunnen worden waargenomen door hun elektromagnetisch veld en met deze meter meet je zelfs de zwakste signalen. De meeste ghost hunters nemen ook een thermometer, een laser grid, bewegingsdetector en ghost box mee om de paranormale activiteit vast te leggen.

Stel veel vragen

Het is aan te raden om heel wat vragen te stellen gericht aan de geesten. ‘Wat is je naam?’ is beter dan ‘Is er iemand aanwezig?’.

Wil je je volgende Halloween op een andere manier doorbrengen dan enkel maar naar Paranormal Activity of Poltergeist te kijken? Waarom neem je niet deel aan een ghost hunt of vigil in een van de locaties verspreid over de UK? Een dergelijk evenement kan worden geboekt op hauntedrooms.co.uk. Ze bieden het gehele jaar door ghost hunts aan. De beste locaties vind je in onze blogpost ‘De beste locaties voor een ghost hunt in de UK’ 

2 Comments on “Hoe bereid je je voor op een ghost hunt?

  1. Pingback: Beste locaties voor ghosthunting in de UK | An Adventurers Journal

  2. Pingback: Ghosthunting in Engeland of hoe we de nacht spendeerden in de meest enge plaatsen van de UK | An Adventurers Journal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: