Review LifeStraw Go water filter

Eerder dit jaar trok ik naar Jordanië en Zweden om enkele langeafstandstochten af te leggen. En zoals we al in een eerdere post vermeldden is er een iets heel erg belangrijk tijdens dergelijke avonturen: drinkbaar water.

Earlier this year I visited Jordan and Sweden to do some long-distance hiking. And as mentioned in an earlier post, there is something very important when planning an adventure like this: drinkable water. 

Vooral in woestijngebieden zoals Jordanië, kan het erg moeilijk zijn om water te vinden, laat staan drinkbaar water. Gelukkig hielp Hard2Find, een Nederlandse survival webshop me uit de nood.

Especially in desert environments like Jordan, it’s hard to find water, let alone potable water. Fortunately, Hard2Find, a Dutch survival webshop helped me out. They have send me iodine tablets and the LifeStraw Go for helping me getting safe water during my expeditions.

For more information, check out ‘What is the best way to treat your water?‘ 

Hard2find logo site

What is the LifeStraw GO?

De LifeStraw Go is een hervulbare waterfles die bestaat uit een filter in de vorm van een rietje die het water drinkbaar maakt, en een vervangbare waterfles. Het filtert het water is twee stappen. Het merk zelf beweert dat het 99.9999 procent van alle bacteriën en parasieten verwijdert. De fles heeft dan weer een inhoud van 650 milliliter, maar is zoals gezegd makkelijk hervulbaar.

Hoe gebruik je de Lifestraw, vraag je? Heel eenvoudig eigenlijk. Je vult de fles met het water dat je onderweg vindt en drinkt het door het rietje die in de kop van de fles vastzit.

The LifeStraw Go is a refillable water bottle consisting of a straw-style filter that makes contaminated water drinkable – with a replaceable carbon capsule. It uses a two-stage filtration process to make water safe to drink. The brand claims it removes 99.9999-percent of bacteria and parasites. The bottle itself holds 650ml of water. But you shouldn’t need to worry about running out of fluids anyway, as this is a refillable gadget. 

How do you use it you ask? Pretty easy actually, since all you have to do is fill up your water bottle and suck the water through the hollow-membrane filter built into the straw.

20180607_150755

The Lifestraw GO Field test

De LifeStraw was deze keer dan ook een nieuw gadget dat ik mee in mijn rugzak had naar Jordanië en Zweden. Beide avonturen waren dan ook ideaal om uit te testen of dit een must-have gadget zou moeten worden voor iedere avonturier.

Mijn grootste vrees in Jordanië was het tekort aan water gezien ik een ruime tijd buiten de steden zou verblijven. Daar werd meteen een voor-en nadeel snel duidelijk. Enerzijds gaf het wel een grote geruststelling dat iedere waterpoel onderweg effectief ook een bron van water voor me zou zijn. Anderzijds is 650 ml water geen grote voorraad voor een tocht door de woestijn. Ook verlies je door het vele zweten ook heel wat zout en mineralen, die ik soms maar al te graag vervang door een supplement toe te voegen aan het water. Dit is echter niet mogelijk wanneer je de LifeStraw gebruikt.

The LifeStraw was this time a new gadget in my backpack to Jordan and Sweden. Both adventures were ideal to test if this should be a must-have gadget for every adventurer. 

My biggest fear in Jordan was the lack of water, since I would be spending most of my time outside of cities. A advantage and disadvantage became clear quickly. On the one side, it was liberating to know that every bit of water would be a source of drinkable water. On the other hand, 650 ml of water isn’t that much capacity for desert adventures. Besides this, you lose  lots of salt and minerals because of sweating. Something I like to replace by adding supplements to my water. This however, isn’t possible when using the LifeStraw.

Pro’s in Jordan

 • Every water source could be used
 • Well-made
 • Durable

Con’s in Jordan

 • 650ml of water isn’t much in desert environment. 
 • Works only with water
20180423_094251

650ml isn’t a lot when spending time in desert environments

Mijn tweede fieldtest zou plaatsvinden in Zweden, tijdens het wandelen van de Bohusleden. Meteen een ander type omgeving, gezien er hier wel heel wat water aanwezig is. Daar was de beperkte capaciteit van 650 ml geen probleem, gezien je om de paar uur water tegen komt, waarvan je dus makkelijk kunt drinken. Ik gebruikte er ook een aantal keer de iodine tabletten, maar zoals algemeen geweten komt dit met een nare bijsmaak. Een ander voordeel van de Lifestraw is dan weer dat het gefilterde water geen chemische smaak heeft, maar gewoon smaakt naar kraantjeswater.

Anderzijds kwam er wel een nieuw nadeel opgedoken tijdens mijn tocht door Zweden. Na twee weken intensief gebruik kreeg de filter een muffe geur en hierdoor ook het water een vreemde smaak. Nu las ik online dat dit nog wel bij verschillende mensen is voorgekomen. De reden hiervoor zou zijn dat de filter te lang in contact is geweest met het water in de fles. Nu moet ik echter wel toegeven dat ik niet altijd het water heb terug geblazen zoals wordt aangeraden door LifeStraw, maar het lijkt me wel een vervelend nadeel om rekening mee te houden.

20180525_192750

My second field test would take place in Sweden, while hiking the Bohusleden. Another type of environment since there is plenty of water resources available. I also used the iodine tablets on several occassions, but as known these come with a nasty taste. Another advantage of the Lifestraw is that the filtered water doesn’t come with a chemical flavour, but tastes like tap water. 

However, during my journey in Sweden, another disadvantage emerged. After having used the LifeStraw Go intensively for two weeks, the filter got a musty smell and therefore the water tasted musty as well. Recently I read online that this could be caused by the filter containing too much water for too long. Now, I do have to admit I didn’t blow the water back through the straw after every use as the brand recommends, but it seems to me that this is an annoying advantage that should be considered. 

Pro’s in Sweden

 • No need for carrying water
 • No chemical taste
 • Durable
 • Refreshing water even in hot weather

Con’s in Sweden

 • Musty smell after intensive use
 • Doesn’t filter chemicals, though no problems occurred

LifeStraw Go statistics

Weight: 168 grams

Size:  235 mm long and 80 mm diameter

Flip-top bite valve and carabiner backpack attachment

Storage volume: 0.65 liters

BPA Free

Filters: bacteria and parasites

Conclusion

Water koken blijft in mijn ogen de beste manier om je water te behandelen, maar in warme omstandigheden wil je niet altijd warme dranken drinken of wachten tot het water lekker fris is (als dat al lukt). Zowel in Jordanië als in Zweden heb ik de tochten afgelegd in erg warme omstandigheden, waardoor een frisse slok best wel deugd kon doen.

Ik zie de LifeStraw GO dan ook niet meteen als de ultieme revolutie als het neerkomt om het behandelen van je water, maar als een gadget dat in specifieke situaties erg handig kan zijn. Dan denk ik vooral aan situaties waarbij je heel wat water hebt, maar waarvan de drinkbaarheid discutabel is.

Zit je in een regio waar het water onveilig is en beperkt? Dan is de LifeStraw Personal of de LifeStraw Mission een betere optie.

Zit je in een regio waar het water onveilig is en niet vaak aanwezig, dan zijn er betere opties dan de LifeStraw GO. De LifeStraw Personal is de variant die komt zonder de fles, waardoor deze lichter is. Hiermee kan je dan wel geen water meenemen, maar kan je wel veilig een slok pakken als je water tegenkomt. Dit in combinatie met een camelback lijkt me dan ook een betere optie qua watervoorraad gezien het beperkte volume van de LifeStraw GO.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het feit dat deze fles is ontwikkeld om water drinkbaar te maken. Wil je echter drinkbaar water om te gebruiken in een mix of voor het bereiden van maaltijden, dan zoek je best naar een ander alternatief.

Boiling water is for me still the best way to treat your water, but in warm conditions you don’t always want to drink warm beverages or wait till the water is cooled off (if that even works). Both in Jordan and in Sweden I did the hikes in hot conditions, making a cool sip really refreshing. 

I don’t see the LifeStraw GO as the ultimate revolution for treating your water in the outdoors, but as a nice extra gadget that might be useful in specific conditions, such as situations where water resources are plenty, but the potability is questionable.  

Are you in a region where water is unsafe and limited? Then the LifeStraw Personal or LifeStraw Mission might prove to be a better option.

Are you in a region where water is unsafe and not overly present, then there are better options than LifeStraw GO. The LifeStraw Personal is a similar product that comes without the bottle, making it much lighter to bring. This won’t give you the option of storing water, but gives you the advantage of being able to take a sip when a dirty pool of water comes around. This in combination with a camelback seems like a better choice considering the lack of storage volume of the LifeStraw GO.

It’s also important to note this bottle is designed to filter drinking water. You suck water through the straw. So, if you want to filter water for use in drink mixes or cooking without boiling, look to other options that force water through a filter and into a storage vessel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: