De Noorse fjorden

Stop acht mensen die elkaar niet kennen in een busje richting Noorwegen en je kan alles verwachten. Of er ontstaan verschillende conflicten al tijdens de rit over wat ze al dan niet gaan eten in de avond of welke activiteiten ze zeker willen gedaan hebben. Of ze beleven de tijd van hun leven waarbij ze elkaar aanmoedigen hun grenzen te verleggen.

De Preikestolen

Een tweedaagse rit en een ferry naar Kristiansand brengt ons in het indrukwekkende Noorwegen. Het Lysefjord met de beroemde Preikestolen is meteen een goed begin van onze rondreis van 14 dagen. Toeristisch? Dat zeker, maar een vroege start heeft ons toch beloond met heel eventjes een moment zonder de lange wachtrijen voor die ultieme foto.

Bergen en Hardangervidda

Aan ferries geen gebrek tijdens onze reis naar Bergen, de toegangspoort tot de Noorse fjorden. Een dagje boot op, boot af maal drie brengt ons in de stad met de meeste neerslag per jaar in Europa. Maar Europa kreunt onder een hittegolf, weet je wel en ook in Bergen doet de zon de temperaturen hoog oplopen en is er van regen geen sprake. Willen we water zien vallen uit de lucht, dan is het wachten tot onze hike doorheen de Husedalen in het Hardangervidda Nationaal park, een tocht dat bekend staat als een van de mooiste in de regio omwille van de vier watervallen die je onderweg tegenkomt.IMG-20180726-WA0016

Bij de vierde waterval krijgt een deel van de groep geen genoeg van de ervaring en trekken we verder naar het plateau. Een beslissing die in de avond zere voeten en stramme kuiten zou betekenen.

IMG-20180726-WA0033

Trolltunga

De naweeen van de fysieke inspanningen mogen dan wel de pret niet bederven, toch hebben ze gevolgen voor de optionele activiteit op dag acht. Naar Trolltunga of toch maar even gewoon rusten en de krachten sparen voor de Kjeragbolten op maandag. De meningen waren verdeeld en we deden dan maar hetzelfde met de groep. Het merendeel besloot wild te kamperen in het Skjeggedal, terwijl een trio de uitdaging aanging en besloot de zware tocht naar Trolltunga in twee dagen af te leggen.

Om negen uur ‘s avonds de Trolltunga bereiken mag dan wel als voordeel hebben dat we slechts anderhalve minuut moeten aanschuiven in plaats van de gebruikelijke anderhalf uur, de voorspelde regenstorm zorgde voor andere moeilijkheden. Naast de lange afstand werd ook een nachtje wildkamperen in de barre weersomstandigheden van de Noorse bergen een grensverleggende ervaring. En daar deden de foto’s van de met wijn aperitievende resterende groep beneden, geen goed aan.

20180728_201955

Avontuurlijke single reizen

Niet alleen op fysiek vlak worden er grenzen verlegd. Nee, bij de eerste knappe Noor die ze tegenkomen ontstaat er een gezonde vorm van groepsdruk waarbij ze worden aangezet om contact te leggen. Of het nu is voor een selfie met de blonde Noor of om iemand te overtuigen een lange afstand af te leggen om onze groep tegemoet te reizen. Nog nooit was het ‘single zijn’ zo aanwezig tijdens een groepsreis. Maar ook dat is grenzen verleggen natuurlijk.

2 Comments on “De Noorse fjorden

  1. Pingback: Sweden 2.0 | An Adventurers Journal

  2. Pingback: Why we – and you will too – love Scandinavia | An Adventurers Journal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: